Dolar 32,5135
Euro 34,5719
Altın 2.491,16
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

13 Mayıs Çarşamba Gazete Özetleri

Başlıklar

Korkusuz Gazetesi  13 Mayıs Çarşamba Gazete Özetleri

”Kuyruklardaki büyük tehlike”. 13 Mayıs çarşamba gazete özetleri. ihtiyaç sahiplerine yönelik yardımların dağıtım şekli, bu vatandaşları virüs kapma riskiyle karşı karşıya getiriyor. Kızılay’ın Kayseri’de erzak kolisi dağıtacağını duyanlar, sabah 05.00’te kurumun önüne toplandı. Saatler ilerledikçe ortalık mahşer yerine döndü. Sosyal mesafe uyarıları fayda vermeyince, en baştan yapılması gereken yapıldı. Dağıtım iptal edildi, koliler vatandaşların evlerine gönderilecek.

Akşam gazetesi ”Salgın sonrası zihinler de değişecek”. Başkan Erdoğan, salgın sonrası zihinlerin yeniden yapılanma sürecinin de kaçınılmaz olduğunu söyledi, muhalefeti ser eleştirdi. Salgından terörle mücadeleye, ekonomik saldırılara kadar pek çok cephede mücadele ederken, muhalefetin sinsi ayak oyunlarıyla da uğraşmak zorunda kalıyoruz. Meydanı, sırf bize zarar verebilmek için ülkesine ve milletine zarar vermeyi göze alabilecek kadar muvazenesini kaybetmiş bu faşist zihniyete asla bırakmayacağız.

Analiz gazetesi ”Sanayi üretiminde etkileyen yükseliş”. 2019 Aralık’ta sanayi üretimindeki 8,6’lık artışla AB ülkelerini geride bırakan Türkiye, 2020 Ocak’ta yüzde 7,9 ve Şubat’ta yüzde 7,5 ile yakaladığı yüksek oranlarla dikkat çekti. TÜİK’in yarın açıklayacağı Mart ayı sanayi üretiminin de salgına karşılık eksiye düşmeden yüzde 2,8 artacağı tahminleri yapılıyor. 2019 yılını imalat sanayisinde önemli çıkışlarla kapatan ve kapasite kullanımı yüzde 70’lerin altına düşmeyerek sanayi üretimini artıran Türkiye, geçen yıl elde ettiği son çeyrekteki yüzde 6’lık ve yıl genelinde yüzde 0,9’luk büyüme rakamlarıyla sanayide çarkları yüksek seviyede çalıştırdı.

Aydınlık gazetesi ”1980 sonrası en kapsamlı tedbir”. Gümrükte üçüncü hamle hafta başında yapıldı. Çeşitli ithal ürünlere 30 Eylül’e kadar yüzde 30’a varan oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi. Bu ürünler arasında mücevherler, buzdolabı, derin dondurucular, bulaşık ve çamaşır makineler, klimalar, ocaklar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar ve bazı spor malzemeleri bulunuyor. Son üç kararla ilave gümrük vergisi konan ürün sayısı beş bine yaklaştı. Dış ticaret uzmanı Kuntay Gücüm kararları, ”1980’den sonra en kapsamlı korumacılık tedbirleri” olarak nitelendirdi.

Cumhuriyet gazetesi 13 Mayıs Çarşamba Gazete Özetleri

”İşte gerçek kira”. 13 Mayıs çarşamba gazete özetleri. Şehir hastanelerinin kiraları katlanarak artıyor. Kur farkı yansıtılınca ilk kira ile gerçekleşen bedel arasında uçurum ortaya çıkıyor. Devlete yıllık 319 milyon liraya kiralanan Etlik Şehir Hastanesi’nin kirası mayıs ayı kur hesabı ile 1.3 milyar lirayı aştı. 289 milyon liraya kiralanan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin kirası 1.1 milyar liraya ulaştı. 242 milyona kiralanan Bayraklı Şehir Hastanesi’ne 940 milyon, 94 milyona kiralanan Elazığ Şehir Hastanesi’ne 374 milyon kira ödeniyor.

Diriliş postası gazetesi ”İsrail’e AB ambargosu”. Filistin topraklarının büyük kısmını ilhak etmeyi savanan İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, bu planda son derece kararlı olduğunu dünyada gösterdi. İsrail söz konusu şer planını hayata geçirmek için hazırlanırken, bir tepki de AB’den geldi. Kudüs’ün Siyonizm’in başkenti, yapılmasına da karşı olduğunu açıklayan AB, ilhak planının hayata geçirilmesi durumunda İsrail’e ticari ambargo uygulamayı gündemine alacak.

Doğru haber gazetesi ”İki virüsle mücadele ediyoruz”. Filistin’de son yıllarda sağlıkla ilgili çalışmalar ve hastaneler hakkında da bilgi veren Büyükelçinin şu sözleri ise kayda değer: ”Biz Filistinliler olarak tüm dünya gibi tek bir virüs ile uğraşmıyoruz. İki virüsle mücadele ediyoruz: Birincisi korona virüs, ikincisi ise işgalci İsrail virüsü. Biz bir yandan virüs ile mücadele ederken kendi temel mücadelemize devam ediyoruz.

Dünya gazetesi ”Patateste hasat başladı fiyatlar düşüşe geçti”. Patateste hasat döneminin başlamasıyla nisan ayında yüzde 30’u aşan oranda rekor artış yaşanan patates fiyatları geri çekilmeye başladı. Fiyatlar, özellikle yoğun üretimin yapıldığı İzmir ve Adana’da hasat döneminin başlamasıyla düşüşe geçti. Tarlada 1,5-2,5 lira arasında fiyatı değişen patates raflarda ise bazı noktalarda 3 liradan tüketiciye sunuluyor. Türkiye’nin patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Ödemiş ilçesinde hasat, Covıd-19 tedbirleri altında devam ediyor.

Evrensel gazetesi

”Koşullar değişmedi işçiler ölüyor”. 13 Mayıs çarşamba gazete özetleri. Katliamın üzerinden 6 yıl geçse de acılarının dinmediği ”Her ambulans sesinde ciğerimiz kanıyor” sözleriyle aktaran madenciler, koşulların da değişmediğini söylüyor. Salgın döneminde bile üretim baskısı altında çalıştıklarını belirten madenciler, ”Cesaretlenmeliyiz. Aksi taktirde hiçbir şey değişmeyecek diyor.

Birgün gazetesi ”Soma katliamı’ndan ders çıkarılmadı”. Türkiye’nin en büyük işçi katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Aradan geçen zaman yakınlarını kaybedenler için acıları azaltmadı. Katliamda eşini kaybeden Köse, ”Acımız aynı, Soma aynı, buradan insan canı hala ucuz” diyor. Av. işler ise tutuklu sandıkların iki yıl sonra serbest kalabileceğine dikkat çekti ve ”Katliam sonrası mevzuatta değişiklikler yapılmalıydı. Ama hiç ders alınmadı” dedi.

Hürriyet gazetesi ”Virüs ölmedi ama komada”. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’ya göre evde kalınması sosyal mesafe kuralına uyulması ve maske takılması, salgının yayılma hızını ciddi oranda düşürdü. Bu iyileşmenin bir sonucu olarak da normalleşme geldi. Böyle devam ederse yeni rahatlama kararlarının alınacağını belirten Kara, şöyle dedi. Türkiye’de bulaşma oranı artık 1’in altına düştü. Çünkü yeni vaka sayısı sürekli azalıyor. Oran 1’in üstünde olsaydı yeni vaka sayısında artış olur, yayılım devam ederdi. Önlemler çok erken alındı. Alınan tedbirler ve ülke olarak bunlara uyulması bulaşma oranının 1’in altına inmesini sağladı.

Karar gazetesi

”Beyaz meleklere şükran günü”. 13 Mayıs çarşamba gazete özetleri. Kovid günlerinde büyük fedakarlıkla görev yapan kahramanlara 12 Mayıs Hemşireler Günü’nde özel kutlamalar yapıldı. Bursa’dan Gaziantep’e Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelerde hemşirelere özel günde karanfiller dağıtıldı. Siyasi liderler de kutlama mesajları yayınladı. Van’daki özveri hikayesi ise yürek burktu. Hemşir Bedirhan Göl, hamileliği nedeniyle idari izne çıkan hemşire eşiyle sadece görüntülü konuşabiliyor. Haftalardır ayrı kalan çift ”Halkımız kurallara dikkat ettiği sürece bizler de daha erken ailemize kavuşacağız” diyor.

 

11 Mayıs Gazete Özetleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522