Dolar 32,3295
Euro 35,0781
Altın 2.306,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

2022’de yeni bir kariyere nasıl geçiş yapılır?

Yeni yılda iş değiştirmeyi düşünüyorsanız, işte bilmeniz gerekenler.

Kariyer değiştirmek büyük bir karardır. Özellikle yeni alanınızda yeterli deneyime sahip olmadığınızı düşünüyorsanız bu daha da geçerlidir. Bununla birlikte, mevcut işinizden tamamen bunalmış hissediyorsanız ve tükenmişlik belirtileriyle boğuşuyorsanız, şimdi yeni bir iş veya kariyer değişikliği düşünmek için ideal bir an olabilir. Sonuçta birçok insan aynı şekilde hissediyor: Şaşırtıcı bir şekilde 4,4 milyon çalışan Eylül 2021’de işini bıraktı.

Female Quotient CEO’su Shelley Zalis’in dediği gibi, “Hayat değerlidir. Değersiz, düşük ücretli ve ilhamsız hissettiğiniz, nefret ettiğiniz bir işte zaman harcamak için çok değerli. […] Artık etkileyici bir unvan, köşe ofisi veya büyük bir ikramiye değil, tutkularımızı sürdürmek ve ailelerimizle birlikte olmak için daha fazla esnekliğe sahip olmak değerlidir.”

Kariyer

Eğer büyük bir adım atıp 2022’de kariyer değiştirmeye hazırsanız, işte sizin için bir kaç tavsiye:

Başlıklar

1. RİSK ALIRKEN RAHAT OLUN

Çalkantılı zamanlar, kendiniz hakkında yeni şeyler öğrenmek için uygun anlar olabilir. Ancak tamamen yeni bir alana atlamak üzereyseniz, risk konusunda da gerçekçi olmalısınız.

Fast Company’ye katılımcısı ve Uzun Vadeli Plan: Kısa Vadeli Düşünen Dünyada Nasıl Uzun Vadeli Düşünülür’ün yazarı Dorie Clark, bunu ileriye dönük daha iyi kararlar almanıza yardımcı olacak bir kendini keşfetme fırsatı olarak değerlendirmenizi tavsiye ediyor. .

  • Kendinize aşağıdaki gibi yol gösterici sorular sorun:

  • Risk alma konusunda ne dereceye kadar rahatsınız?

  • İşinize yarayabilecek (ya da yaramayacak) bir bilinmeyenle yüzleşirken nasıl tepki ve karşılık verirsiniz?

  • Sırf istikrarsızlıktan korktuğunuz için mi mevcut işinize umutsuzca tutunuyorsunuz?

2. SİZİ TANIŞTIRACAK İNSANLARA ULAŞIN

Bir sektörde yeniyseniz, size kefil olabilecek biri olmadan kendinizi bir işe alım müdürüne süreçten bir haber şekilde ulaşırken bulabilirsiniz. Daha yüksek düzeyde bir başarıyı garanti etmek için sizi tanıştıracak biriyle temasa geçmek akıllıca olur.

Başka bir deyişle, istediğiniz sektördeki insanlarla iletişim ve bağlantı kurmak için zaman ayırdığınızdan emin olun. Eğer bağlantı kurma işi size çirkin ve alçak geliyorsa, bunu bir kaynak alışverişi olarak kafanızda yeniden şekillendirmeye çalışın. Fast Company katılımcısı Dina Smith’in dediği gibi: “Bağlantılar kurmayı almaktan ziyade vermek için bir fırsat olarak düşünün. … Her zaman başkalarına sunabileceğiniz bir şeyler vardır ve muhtemelen sandığınızdan daha fazlasını sunabilirsiniz.”

İş bağlantıları kurmayı, hayalinizdeki alana sağlam bir giriş yapmanıza yardımcı olacak bir başka avantajlı beceri olarak düşünün. Konuşacağınız bir sonraki kişinin, büyük çıkışınızı yapmanıza yardımcı olabilecek kişi olabileceğini unutmayın.

3. KAPANA KISILMIŞLIK HİSSİNİ AŞIN

Ağustos 2021’de yapılan bir ankete göre, çalışanlar, düşük güven ve/veya kariyer rutininden çıkmanın zorluğu nedeniyle tatmin edici olmayan işlerde veya sektörlerde kaldıklarını söyledi.

Eğer kendinizi “aradıkları kişi ben değilim” ya da “neden benim gibi birini işe alsınlar ki?” gibi şeyler söylerken bulursanız — şimdi kendinizi bu öz güven azaltan ifadelerden kurtarın. Bu duyguların üstesinden gelmenin bir yolu, kendinize şu anki rolünüzde kalarak ne tür bir ilerleme veya tatmin elde edebileceğinizi sormaktır.

Harika işler yapmak için ihtiyaç duyduğunuz motivasyon, pandemi sırasında kurduğunuz hayatı sürdürmek için daha iyi çalışma koşullarına ve esnekliğe sahip yeni bir işi içeriyorsa, bu değerlerin harekete geçmeniz için size rehberlik etmesine izin verin. Kuşkulu yanınızın sizi yeni bir şey denemekten, bir plan oluşturmaktan ve bunun peşinden gitmekten alıkoymasına izin vermeyin.

4. DOĞRU BECERİLERE SAHİP OLDUĞUNUZU GÖSTERİN

Yeni bir sektörde orta seviyeden başlamak için gerekli becerilere tam olarak sahip olmayabilirsiniz – bu işte yenisiniz! —ama bu, sunacak hiçbir şeyinizin olmadığı anlamına gelmez. Bir işe alım müdürüne, çalışma geçmişinizden hangi becerileri aktarabileceğinizi gösterin. Yakın tarihli bir LinkedIn Öğrenme raporunda, 2021’in önde gelen becerisi “dayanıklılık” sonra da “ekipler arasında iletişim” ve “duygusal zeka” gibi diğer genel becerilerdi. Hangi sektöre veya takıma katılırsanız katılın, sizi bir kazanç haline getirebilecek bu sosyal becerilere sahip olduğunuzu gösterin. Özgeçmişinizde becerilerinizi nasıl sunabileceğinizi öğrenmek için bu sayfaya bakın.

Bu demek değildir ki, yeni fırsatlar ararken bir pozisyon için kalifiye olmadığınızı gösteren işaretleri görmezden gelmelisiniz; bunun yerine, bir işe uyum sağlayabilecek bir aday olmaya çalışmalısınız. Engelleri ele alın ve her biriyle nasıl başa çıkabileceğinizi değerlendirin. Fast Company katılımcısı Tomas Chamorro-Premuzic, “meraklı, kendinden emin ve gelişmeye niyetli” olduğunuzu göstermenin önemini açıklıyor.

5. MADDİ OLARAK NE KADAR HAZIR OLDUĞUNUZU GÖZDEN GEÇİRİN

Bir şeylere direkt girişmek büyük cesaret ister, ancak aynı zamanda finansal olarak da zorlayıcı olabilir. Monster’dan kariyer uzmanı olan Vicki Salmei, “yeterli birikiminiz varsa, bekleyen başka bir iş olmadan da işi bırakabilirsiniz” diyor. “Ya da mevcut işinize tutunup boş zamanınızda başka bir iş aramak isteyebilirsiniz.”

Salemi ayrıca, işi bırakırsanız ortaya çıkabilecek sağlık veya eğitim masrafları gibi diğer masrafları da göz önünde bulundurmanızı öneriyor. Sizin desteğinize güvenenler için kararınızın ne anlama geleceği de dahil olmak üzere, ne kadar finansal riskle başa çıkabileceğiniz konusunda ihtiyatlı olun.

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522