3 gençten 1’i işsiz
Başlıklar
Gazete Özetleri 3 gençten 1’i işsiz
Korkusuz Gazetesi 3 gençten 1’i işsiz. Kanayan yara işsizlik gençleri derinden vuruyor. TÜİK’in mayıs verilerine göre, genç işsizlik oranı %24.9. Yani her 4 gençten 1’i işsiz. Ancak, Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin hazırladığı rapora göre durum çok farklı. Dernek Başkanı Pamukçu, ”Genç işsizler raporumuza göre her 3 gençten 1’i işsiz. İyi üniversiteleri bitirip işsiz kalan çok sayıda genç var. Gençlerin %75’i kamuda iş arıyor” dedi.
Akşam Gazetesi ”Erdoğan zehir gibi bir satranç ustası”. Akşam Gazetesi Manşet. Biden’ın zihinsel açıdan kapanmış olduğunu belirten Trump şöyle konuştu: ”Ülkelerin lideriyle muhatap olurken zehir gibi insanlarla, birinci sınıf satranç oyuncularıyla muhatap oluyorsunuz. Mesela Erdoğan. Geçen hafta beni arayıp yardım istediler. Erdoğan’ı ara dediler. Neden diye sordum. Bir tek seni dinliyor. Bunun ABD yüzünden olup olmadığını sordum. Hayır kişiliğin yüzünden dediler. Bu doğru.
Analiz Gazetesi ”1 milyon 410 bin konut dönüştü”. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ”Vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bizlere, belediyelerimize müracaat edip evlerinizin risk tespitlerini yaptırın. Bu acıları bir daha yapamayalım. Bunu bir an önce yaptıralım” dedi. ”Enkaz altında can aramak istemiyoruz” diyen Kurum, ”1 milyon 410 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. Acil öncelikli dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut var” ifadelerini kullandı.
Anayurt Gazetesi
”Erdoğan ile Putin telefonda görüştü”. 3 gençten 1’i işsiz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Putin görüşmesinde, turizm, ulaştırma, enerji ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanda iki ülke ilişkilerini geliştirecek adımlar ele alınarak, yeni tip koronavirüs salgınına karşı ortak mücadele hususları değerlendirdi.
Aydınlık Gazetesi ”Domates tarlada kaldı”. Salgın sürecinde fedakarca üretime devam eden çiftçinin yakasını doğal afetler ve bitki hastalıkları bırakmıyor. Birçok domates üreticisi fideleri yeniden dikti, maliyetler arttı. Üstüne bir de pazarlama sorunları eklendi. İhracat için Irak ve Suudi Arabistan’ı işaret eden Bayraktar, ”Tarım Kredi Kooperatifleri ve Büyükşehir Belediyeleri de alım yaparak zor durumdaki üreticilerimize destek olmalı” dedi.
Cumhuriyet Gazetesi ”Dolar hızlı başladı”. Cumhuriyet Gazetesi Manşet. Ekonomik ve politik sorunlar, doların Türk Lirası karşısında yeni zirve arayışını adım adım güçlendirdi. Dolar, geçen haftanın son günlerinde yeniden başladığı yükselişe dün de devam ederek haftanın ilk işlem gününe yeni rekorla girdi. Akşam saatlerinde 7.4008’i gören dolar, dünü 7.39’dan kapattı. Avro, 8.73’ü aştı. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçirildiğinde dolar 4.73’tü.
Doğru Haber Gazetesi 3 gençten 1’i işsiz
”Suriyeli muhtaç aileye yardım eli”. 3 gençten 1’i işsiz. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mardin merkez Artuklu ilçesi İstasyon Mahallesine yerleşen 7 kişilik Abdo ailesi, kiraladıkları evin aylığını ödeyemeyince yıkık dökük bir eve taşınmak zorunda kalacaktı. Kocasının kronik rahatsızlığı nedeniyle işsiz olduğu için olumsuz koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarını belirten Anne Cihan Abdo, yardım çağrısında bulunmuştu. Maddi imkansızlık yüzünden 2 odalı yıkık dökük harabe bir eve taşınmak zorunda kalacak olan Mağdur aileye Artuklu Kaymakamlığı sahip çıktı.
Evrensel Gazetesi ”Zam havuzdan karşılanacak”. Evrensel Gazetesi Manşet. Sadece TİS süresine değil, prim, ikramiye, sosyal yardım düzenlemelerine de tepkili olan işçiler, ”havuz” maddesine dikkat çekiyor. TİS’e göre ilk yıl ücretle yüzde 16.5 zam yapılacak; sonraki yıllarda Socar, işçilik maliyetlerinin bir kısmını sendika tarafından yönetilecek bir havuza aktaracak. İşçiler, havuzun nasıl kullanacağından kaygılı.
Birgün Gazetesi ”Ayrıcalıklı şirketin icraatları”. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birçok sahili ihalesiz olarak MUÇEV’e vermesi tartışılmaya devam ediyor. Pazar günkü manşetimizin ardından elimize ulaşan belgelere göre şirketin hedefinde orman arazileri ve yat limanları var. Türkiye’nin kıyı bandına yayıla şirket, kıyı alanlarının MUÇEV’e devredilmeyeceğine dair kesinleşmiş yargı kararları ve Sayıştay bulguları olmasına rağmen durdurulamıyor. Tel örgüler ördüğü sahillere girenlerden para toplamayı sürdürüyor.
Karar Gazetesi
”Salda’ya atık Ege’ye kepçe”. 3 gençten 1’i işsiz. Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelenen Salda Gölü, bu kez çevresindeki bir köyün foseptik çukurundan çıkan su nedeniyle kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya. Salda Gölü Koruma Derneği’nin paylaştığı videoda, atığın önce dereye buradan da göle karıştığı görüldü. Derneğin açıklamasında ”Göl yavaş yavaş foseptik havuzuna dönüşüyor” denildi. Bodrum’da da bazı otel ve sitelerin yapay plaj yapmak için denizin dibine ördüğü duvar, dalgıçlar tarafından fark edildi.
Milat Gazetesi ”Doğu Akdeniz’i görüştüler”. Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Virüse karşı ortak mücadele hususlarını değerlendiren liderler, Suriye’Deki duruma ilişkin askeri ve diplomatik kanallar üzerinden temasların devam etmesi konusunda mutabık kaldı. 17 Ağustos depreminin yıl dönümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayımlayan Erdoğan, ”Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Deprem değil tedbirsizlik öldürür anlayışıyla gereken her önlemi almaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
Milli Gazete ” Müzakere, hakkımız olandan ne kadarını vereceğimizi görüşmektir”. Öncelikle uluslararası hukuka göre Doğu Akdeniz’de Yunanistan bizim muhatabımız değildir. Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de müzakere etmeyi kabul etmemiz ihtimali geri dönülemez zararlar verecek bir tutum olur. Bu durumda Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı muhatap alarak müzakere etmek demek, Yunanistan’ın talebini nasıl karşılayacağımızı konuşmak, yani hakkımız olandan ne kadarını Yunanistan’a vereceğimizi görüşmek anlamına gelebilecektir.
Şok Gazetesi 3 gençten 1’i işsiz
”Borç yiyoruz”. 3 gençten 1’i işsiz. Bankalararası Kart Merkezi’nin verileri, ”Ne olacak bizim bu halimiz?” dedirtti. Pandeminin yarattığı zor koşullardan normale dönen halk, bir kez daha hayatın acı gerçekleriyle yüz yüzde kaldı. Salgın sürecinde işinden olan ya da işi azalarak dara düşen vatandaş, ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartına yüklendi. Kredi kartı harcamaları temmuz ayında rekor kırarak adeta tavan yaptı. BKM’nin verileri, temmuzda banka kartları ve kredi kartlarıyla toplam 112. 1 milyar liralık ödeme yapıldığını ortaya koydu.