Dolar 32,3695
Euro 35,0050
Altın 2.325,46
BİST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Açılmak yetmez destek de lazım

2 Mart Salı 2021 Gazete Özetleri

Başlıklar

Açılmak yetmez destek de lazım

Korkusuz, Salgından en büyük darbeyi kafe ve restoranlar yedi. Kira, vergi, fatura ve çalışanların maaşını ödenmekte zorlanan esnaf iş yerleri açılsa bile borçlarını ödeyemeyeceklerini söylüyor. İş yeri sahipleri, kredi taksitleri ve vergi ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini vurguluyor. Büyük bir borçlanmaya girdiklerini ifade eden bir kafe sahibi, ”Dükkanlarımız 7/24 açık olsa bile toparlanmamız zor. Hiç iş yapmayan bir iş yeri için bile 600 lira gelir vergisi, damga vergisi aldılar. Açılmak yetmez destek de lazım. Ama kazancımız 0. Bu yükün altından desteksiz kalkmamız imkansız” dedi.

Restoranlar 07-19 arası açık

Akşam, Restoran, kafe, pastane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında 07.00-19.00 arasında yüzde 50 sınırlamayla faaliyet gösterecek. Kamunun çalışması saatleri normale dönecek. 21.00-05.00 arasındaki genel sokağa çıkma yasağı sürecek. Halı saha ve havuzlar 09.00-19.00 arası açılacak.

50 milyar dolar Türkiye’de kalacak

Analiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ”Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” kapsamında, teknoloji seviyesi yüksek veya yoğun dış ticaret açığı verilen 919 ürünü yerli imkan ve kabiliyetlerle üretecek yatırımları destekleyeceklerini belirterek, programın 2021 yılı çağrı planını paylaştı. Bakan Varank, Twitter hesabından, ”50 milyar dolar Türkiye’de kalacak” notuyla program kapsamında desteklenecek öncelikli ürünlere ilişkin bilgi verdi.

Büyüme beklentilerin altında kaldı

Anayurt, Türkiye ekonomisi, büyük bir çoğunluğunu dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadeleyle geçirdiği 2020 yılını yüzde 1.8’lik büyümeyle tamamladı. Son çeyrek büyüme performansı yüzde 5.9 ile yüzde 7 civarındaki beklentilerin altında kaldı.

Mısır, Türkiye ile anlaşıyor

Aydınlık, Yunan Kathimerini gazetesinin haberinde, ”Mısır’ın bu tercihi, Mısır-Türkiye ilişkilerinin iyileştiği yönünde bir unsur olarak değerlendirmese de, Kahire’nin gelecekteki görüşmeler için kapıları açık tutmaya yönelik bilinçli bir tercihidir” denildi. Yunan The Indicator haber portalı da konuya ilişkin, ”Mısır, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile anlaşıyor” başlığını attı. Açılmak yetmez destek de lazım. Portal, Mısır’ın Türkiye ile anlaştığına dair Atina’nın diplomatik birimlerine bilgiler geldiğini yazdı.

Bu nasıl büyüme

Cumhuriyet, 10 milyondan fazla yurttaşın işsiz, enflasyonun yüzde 15 olduğu, bir yılda 100 bin civarı esnafın kepenk indirdiği ülke, TÜİK’e göre yüzde 1.8 büyüdü. Büyümenin kaynağı, borçlanarak tüketim. Kişi başı milli gelirin 13 yıl geriye giderek 717 dolara indiği ülkede, ekonomistler büyümeyi ”şüpheyi” ve piyasadan kopuk buldu. Bakan Elvan, ”Büyüyen nadir ülkelerdeniz” dedi.

Renk renk sınıflandırma

Diriliş Postası, Tedbirlerin sıkılaştırılması ya da gevşetilmesi kararının salgının seyriyle alakalı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin normalleşme adımlarını kademeli bir şekilde atması gerektiğine vurgu yaptı. Şehirlerin, 100 bin nüfusa düşen vaka sayısına göre, kategorize edildiğinin altını çizen Erdoğan, düşük riskli, orta riskli yüksek riskli ve çok yüksek riskli şeklinde sınıflandırılacağını söyledi.

Perakende yasası esnafa nefes aldırmayacak

Doğruhaber, Esnaf temsilcileri, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un esnafın ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi ile zincir marketlerin gölgesinde zaman içinde eriyen küçük esnafın rahat bir nefes alacağını ve işyeri kapanışlarının da önlenebileceğini vurguluyorlar.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522