Dolar 32,5221
Euro 34,8484
Altın 2.428,53
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Boşanma Avukatları En İyisi İçin Uğraşmalı

İçinde bulunduğumuz son dönemlerde boşanmaların bir hayli arttığını görüyoruz. Boşanma gerçekleşmese bile açılan ve geri çekilen davaların tümüne baktığımızda çiftler arasında bu konunun eskiye nazaran daha sık gündeme geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle pandemi döneminde boşanmaların artması ve evlilik oranlarının düşmesi bize bir şeyler anlatıyor olabilir. Boşanmayı düşünen ve süreç hakkında bilgi almak isteyen okuyucularımız için ünlü boşanma avukatı Serpil Çınar görüşlerini şu şekilde aktarıyor:

bosanma avukati

Başlıklar

Boşanmalardaki Artışın Sebebi Nedir?

Son zamanlarda boşanmalardaki artış öyle bir boyuta geldi ki artık çevremizden bile sıklıkla bu konuyu duyar olduk. Son beş yılın verilerine baktığımızda da yine aynı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Boşanmaların neden arttığı sorusuna ise net bir cevap vermek mümkün değil. Bilinen ya da bilinmeyen pek çok sebeple boşanmalar gerçekleşiyor olabilir. Ancak özellikle son zamanlarda içinde bulunduğumuz pandemi koşullarının boşanmaların artması konusunda etkili olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra teknolojinin ilerlemesiyle birlikte çiftlerin birbirinden uzaklaşması ve sosyal medyanın devreye girmesinin boşanma sürecini hızlandırdığını söyleyebilirim. Özellikle sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte çiftlerin birbirine karşı sadakat yükümlülüklerini yerine getirmede zorlandıklarını görüyoruz. Açılan davalara baktığımızda sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen aldatmaların sayısı ise dikkate alınacak kadar fazla. 

Tüm bunların yanı sıra eşlerin birbirine karşı tahammüllerinin azalması, gerçekçi olmayan beklentiler, şiddetli kavgalar ve sorumlulukların paylaşılmaması gibi durumlar boşanma gerekçelerinden bazıları olarak karşımıza çıkıyor. Hatta evliliklerin ilk yıllarında açılan boşanma davalarının sayısı da bir hayli fazla. Özellikle büyükşehirdeki pek çok çiftin boşanma avukatı İstanbul arayışında olduklarını söylemek mümkün. 

Boşanma Avukatı Kavramı

Boşanma avukatları aile hukuku konusunda uzmanlaşmış ve boşanma davalarına bakan kişilerdir. Bu kişiler boşanmak isteyen çiftlerin hukuki süreçlerini takip ederek evliliğin yasal olarak sonlandırılması konusunda davalara katılırlar ve çiftlerin maddi manevi haklarını korumaları konusunda onlara yardımcı olurlar. Aslına bakıldığında boşanma avukatı olarak ayrı bir mesleki uzmanlık alanı bulunmasa da sıklıkla boşanma davalarına bakan avukatlar halk arasında bu isimle anılır. Tecrübelerini bu alanda kazanan boşanma avukatları dava süresi boyunca süreci takip eder ve yönlendirir. Dilekçe yazımı, duruşmalara katılma, çiftlerin maddi ve manevi haklarına ilişkin yasal savunmalarını hukuki çerçevede gerçekleştirirler. Kısaca tekrarlamak gerekirse boşanma avukatları boşanma davalarını yürüten kişilerdir ve boşanma davaları olduğu sürece boşanma avukatları da görevlerini sürdürmeye devam edeceklerdir.

Eylem Olarak Boşanmak Nedir?

İnsanlığın var olduğu ilk zamanlardan bu yana aile kavramı da varlığını sürdürerek günümüze kadar gelmiştir. Aile kavramının yasallaşması, kadın ve erkeğin birlikteliklerini yasal olarak belgelemelerinin ardından ise boşanma kavramı ortaya çıkmıştır. Boşanma hukuki bir süreç olmakla birlikte çiftlerin ortak bir karar ile başlattıkları birlikteliklerini, her iki tarafın ya da sadece tek tarafın isteği ile sonlandırma girişimi olarak açıklanabilir. Türk Medeni Kanunu’nca her iki tarafın birlikteliklerini sonlandırması ve haklarını yasal olarak koruması mümkündür. 

Boşanma kavramı sadece birlikteliklerin sonlandırılmasını değil aynı zamanda birliktelik süresince edinilen kazanımların ayrılması işlemini de kapsar. Boşanma davalarına konu olan durumlar arasında mal varlığı, velayet ve nafaka gibi kavramlar yer alır. Dava süreci boyunca bu kavramlar üzerinde bir anlaşmaya varılması öngörülür. 

 

Boşanma Davalarına Avukatla Katılmak Zorunlu Mu?

Böyle bir zorunluluktan kesin olarak bahsetmek mümkün değildir. Boşanma davalarına taraflar elbette ki avukatsız bir şekilde katılma haklarına sahiptirler. Ancak davalarda boşanma avukatlarının bulunması zorunlu olmasa da önemli bir gerekliliktir. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi bir uzman yardımına başvurulmadığında alınabilecek olumsuz sonuçlardır. Bu olumsuz sonuçlar kimi zaman geri dönülmez boyutlarda olabilmektedir. 

Taraflar bir boşanma avukatı olmaksızın davalarını açabilirler. Fakat boşanma davalarının hassas bir konu olduğu unutulmamalıdır. Yasal hakların bilinmesi ve bu hakların mahkeme önünde savunulabilmesi için bir aile hukuku avukatı tarafından yardım almak önemli bir gerekliliktir. Aksi bir durumda istenilmeyen olumsuz sonuçlarla karşılaşmak ve davayı kaybetmek mümkündür. 

Boşanma Davaları Hangi Şekillerde Gerçekleştirilir?

Boşanma davalarına iki şekilde açılabilir. Çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olmak üzere iki türü vardır diyebiliriz. Anlaşmalı boşanmalar tek celsede sonuçlanan ve çekişmeli boşanmaya göre daha kısa süren bir süreçtir. Çekişmeli boşanma ise en az bir yıl kadar sürmektedir. Her iki davanın işleyişi ve prosedürü birbirinden farklıdır. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere çekişmeli boşanmalarda çiftler ortak bir karara varamazken, anlaşmalı boşanmalarda ise taraflar uzlaşır. 

Anlaşmaya varılamayan konular arasında mal paylaşımı, nafaka, velayet ya da tazminat gibi konular yer almaktadır. Bu konularda anlaşmaya varan çiftler anlaşmalı boşanma davası ile kısa bir süre içerisinde evliliklerini yasal olarak sonlandırabilirler. Ancak çekişmeli davalarda bu süre davanın seyrine göre değişebilmektedir. O yüzden danışanlarımıza anlaşmaya varabilecekleri bir ortam sağlıyor ve mümkünse anlaşmalı olarak boşanmalarını tavsiye ediyoruz. 

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Daha önce de belirttiğimiz gibi anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanan davalardır. Bu da yaklaşık olarak on gün ile bir ay arasında değişen bir süreye denk gelir. Adli tatil sürecinde açılmayan anlaşmalı boşanma davaları kısa bir süre içerisinde sonuçlanacaktır.

Çekişmeli boşanma davalarında ise bu süre en az bir ya da bir buçuk yıl kadar olmaktadır. Bu süre mahkemenin iş yoğunluğuna ya da adli tatil sürecine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle boşanma davasının açılmasının ardından en geç bir buçuk yıl içerisinde dava sonuçlanacaktır. Bu arada boşanma davası avukatları da bu sürenin kısalması için ellerinden geleni yapacaklardır.

Boşanma Davalarında Avukat Seçimi Nasıl Olmalı?

Özellikle aile hukuku alanında deneyimli avukatlardan yardım almak sürecin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için oldukça önemlidir. Ancak bu en iyi boşanma avukatı ile çalışmak anlamına gelmemelidir. Çünkü en iyi boşanma avukatları her zaman alanında en tecrübeli kişiler olmayabilir. Karşılaşıyoruz, en iyi boşanma avukatı İstanbul çevresinde benim diyen meslektaşlarımızla. Bu durum değişkenlik gösterebilir, mesele sadece davayı kazanmakla bitmiyor. Beklentilerin ne kadarının karşılandığı da önemli. Bu sebeple danışanlarımıza vekil seçerken avukatla kurulan iletişim, isteklerin anlaşılması ve gerçekçi beklentilerin oluşturulmasına dikkat etmelerini öneriyoruz. Özellikle en iyi boşanma avukatı istanbul anadolu yakası ya da avrupa yakası şeklinde yapılan reklamlar yerine yüzyüze bir danışmanlık hizmeti almalarını ve sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda hemfikir olmalarını tavsiye ediyoruz.

Bunun yanı sıra boşanma davalarının en önemli konularından birisi de nafaka. Özellikle son dönemlerde magazin dünyası bile pek fazla ilgilenir oldu bu konuyla. Burada da belirtmekte fayda var ki nafaka avukatı gibi bir uzmanlık alanı söz konusu değil. Sadece nafaka konusunda beklentileri karşılamış ve istenileni almış bir avukat karşımıza çıkabilir. Ancak bu şekilde bir mesleki uzmanlık alanı oluşturmanın çok da doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu durum velayet davasında en iyi avukat benim diyen meslektaşlarımız için de geçerli. Unutmayalım ki her davada şartlar ve beklentiler birbirinden farklı olacaktır. Bu yüzden en yüksek nafakayı ben aldım, velayet davasını ben kazandım gibi cümleler fazla iddialı. Her davayı kendi şartları içerisinde değerlendirmenin doğru olduğunu düşünüyorum.

 

 

 

 

 

 

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522