Dolar 32,3057
Euro 35,1633
Altın 2.281,20
BİST 8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Çanlar Kimin İçin Çalıyor

Hemingway, doktor bir baba ile müzisyen bir annenin çocuğu. Ailesi iyi eğitim görmüş, üniversiteden mezun olmuş insanlar. Ancak 1899 yılında doğan Hemingway’in ergenliği birinci dünya savaşının patlak vermesine denk gelince savaş muhabiri olmaya karar veriyor ve gazetenin yolunu tutuyor. Aslında orduya gönüllü olarak katılma isteği de bulunuyor ama göz engeli nedeniyle bu isteği gerçekleşmiyor. Ancak 1918 yılında Kızılhaç’ın gönüllü sıhhiye aradığını duyunca muhabirlikten istifa edip bir de bu biçimde şansını deniyor ve kendini cephede buluyor.

ernest hamingway canlar kimin icin caliyor

Cephede gördükleri uzun yıllar Hemingway’in hafızasından silinmeyecek çarpıcı etkiler bırakıyor. Birkaç metre yakınında kolu bacağı kopan insanlar görüyor. Kendisi ağır yaralanıyor. Hatta tedavisi için yatırıldığı Hastanedeki hemşireye aşık oluyor. Savaş bitince evlenmek üzere sözleşiyorlar ancak hemşirenin başka biriyle evlenmesi nedeniyle Hemingway’in bu düşü yarım kalıyor.

Amerika’ya döndükten sonra Hadley Richardson ile evleniyor, savaş muhabirliğine geri dönüyor ancak oğlu dünyaya geldiği için ülkedışında geçen bu yaşam artık sürdürülemez oluyor ve Hemingway’de Amerika’ya dönüyor.

1931’de Hadley Richardson’dan boşandıktan sonra Pauline Pfeiffer ile evleniyor. Pauline’den de iki çocuğu ulan Hemingway bu ilişkiyi de sürdüremiyor ve Küba’ya yerleşerek orada Martha Gelhorn ile birlikte yaşamaya başlıyor. En çok ses getiren yapıtı Çanlar Kimin İçin Çalıyor’u da Küba’da geçirdiği bu yıllar içinde yaşıyor.

Çanlar Kimin için Çalıyor’u özetleyecek olursak Roman, İspanya iç savaşında cumhuriyetçilerin yanında yer alan Robert Jordan adındaki bir İspanyolca profesörünün savaşta bir köprüyü uçurmakla görevlendirmesi ile başlıyor.

Görevi gerçekleştirmek için yerel örgütlerden Pablo’nun çetesiyle iş birliği yapmak zorunda olan Robert burada aşk ve ölüm düşüncesinin çarpıcılığıyla yüzleşiyor ve üç günlük sürede yaşama ilişkin tüm değer yargılarını yeniden yapılandırmak zorunda kalıyor.

Katlanması güç acılarla dolu savaşın bir öznesi konumundayken aşk duygusunu deneyimleyen profesörün birinci şahıs ağzından anlatımı olayların etkileyiciliğini bir üst noktaya taşıyor ve unutulmaz bir klasik ortaya çıkıyor.

Ancak Çanlar Kimin İçin Çalıyor? romanının başarısına rağmen ömrü savaşlarla geçen Hemingway’in yaşadığı sarsıcı deneyimler peşini bırakmıyor ve psikolojik bir bunalıma sürükleniyor. O yıllarda yaygın olarak kullanılan elektroşok tedavisi de yanıt vermeyince durumu ağırlaşıyor ve babasının izinden giderek intihar ediyor.

Çanlar Kimin için Çalıyor? altını çizdiğimiz alıntılarla dolu ancak yalnızca bir tanesi bile diğerlerinin ne kadar sarsıcı olduğunu görmeye yetiyor:

Bu dünyada başına felaket gelmeyecek kimse yoktur.” – Sayfa 39.

Bir klasik olan bu romanı bugün bir kez daha okumak gerektiğini düşünüyorum. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla neredeyse yeni bir soğuk savaş dönemine girdiğimiz şu günlerde Ernest Hemingway’in sorusunu yineliyoruz.

Çanlar Kimin İçin Çalıyor?

Ernest Hemingway gibi yanıtlıyoruz. Çanlar yalnızca Ukraynalılar için değil hepimiz için çalıyor. Bir yerde bir insan acı çekiyorsa o çanlar tüm insanlık için çalıyor.

İyi okumalar.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522