Dolar 32,5576
Euro 34,8984
Altın 2.434,51
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Ebeveynlik Yaklaşımınızda Farkındalığı Geliştirme

Genel farkındalığın aksine, dikkatli ebeveynliğin günlük stresörleri ele almada daha etkili olduğu görülmektedir. Ebeveynlik hayatın en büyük zevkleri arasındadır ama doğası gereği zorlayıcıdır. Birçok uzman, o ilk önemli günde yeni doğan bebeklerini hastaneden eve getiren ebeveynlerin genellikle ne hissettiğini şöyle anlatıyor: “Şimdi ne olacak? Kullanım kılavuzu nerede?” Pozitif psikoloji henüz bu kılavuzu bulamadı.

Ebeveynlik Yaklasiminizda Farkindaligi Gelistirme hakkinda 1

Başlıklar

Ebeveynlik ve Çocuk Psikolojisi

Ancak araştırmalar dikkatli ebeveynlik olarak bilinen ilgili ve önemli bir boyutu giderek daha fazla inceliyor. Araştırma sonuçlarında, farkındalığın geniş kişilik özelliği “günümüze tam olarak odaklanma yeteneği” ve çeşitli zihinsel ve fiziksel sağlık yararları vurgulanıyor. Bu olumlu etkiler arasında daha yakın arkadaşlıklar ve romantik aşk, daha fazla iş üretkenliği ve hatta gelişmiş kardiyovasküler zindelik sayılıyor.

Bu, dikkatli ebeveynliğin çok daha spesifik olduğunu gösteriyor. Ayrıca uzmanlara göre, ebeveynlerin “Ebeveyn-çocuk ilişkisine kasıtlı olarak anlık farkındalık getirme” yeteneğini ifade ediyor. Gerçekten de araştırmalar ebeveynlik söz konusu olduğunda yüksek genel farkındalığın yetersiz olduğunu göstermektedir.

İzmir çocuk psikoloğu hizmeti de dahil olmak üzere psikiyatri alanında da danışanlarına destek veren Nora Psikoloji Kliniği İzmir’de psikolog tavsiyeleri arayanların en çok tercih ettikleri kliniklerdendir.

İzmir psikolog arayışınızda her zaman sizin ve çocuklarınızın yanında olan Nora Psikoloji, öncelikli hedef olarak danışan sağlığını ilke edinmiştir. Merkez ayrıca uzaktan başvurular için online psikolog desteği sağlamaktadır.

Uzmanların görüşüne göre, dikkatli ebeveynlik tüm ebeveynlerin öğrenebileceği bir beceridir. Beş farklı ama ilgili boyuttan oluşur:

  1. Dikkatle dinlemek, böylece çocuğumuzun nasıl davrandığını doğru bir şekilde fark ediyoruz.
  2. Çocuğumuz için gerçekçi beklentilere ve hedeflere sahip olmak için, benlik ve çocuğun yargısız kabulünün benimsenmesi.
  3. Benlik ve çocuğun duygusal farkındalığı, böylece çocuğumuzun duygularını doğru bir şekilde anlar ve saygı duyarız.
  4. Ebeveynlik ilişkisinde kendini düzenleme, böylece sakin kalır ve çocuğumuzun hatalarına, sızlanan taleplerine, öfke nöbetlerine ve diğer olumsuz davranışlara aşırı tepki vermekten kaçınırız.
  5. Kendine ve çocuğa şefkat, sevgi, nezaket, affetme ve çocuğuna karşı minnettarlık ve kendine karşı öz şefkat gibi takdire şayan duyguları içerir.

Muhtemelen hiçbir ebeveyn bu zihniyeti her zaman somutlaştıramaz, ancak Nora Psikoloji kliniği bunu takip etmeyi gerçekçi bir ideal olarak görüyor ve belirli eğitim programlarını uyguluyor. Temel fikir, birçok iyi niyetli yetişkinin an be an ebeveynlik duygularının ve eylemlerinin farkında kalmakta zorlandığı ve genel farkındalık eğitiminin ebeveynliğin günlük streslerini azaltmak için çok geniş olduğudur.

Farkındalıklı ebeveynlikte daha bilinçli ebeveynler daha az olumsuz duygu (öfke gibi) ifade eder ve farkındalık ebeveyninde daha düşük olanlara kıyasla daha olumlu duyguları açığa çıkarır.

Bir ebeveyn olarak farkındalığınızı nasıl geliştirebilirsiniz?

Davranışlarınızı değiştirmeye karar vermeden önce, bu önemli özellik söz konusu olduğunda gerçekte nerede durduğunuzu değerlendirmeniz önemlidir. Yapılan çalışmalar, kişinin son iki haftadaki ebeveynlik davranışına odaklanır ve: “Çocuğunuz size söylemese bile ne sıklıkla ne düşüncelidir?” gibi yararlı sorular içerir;

  • “Çocuğunuzun başka bir çocuk gibi olmasını dilediniz mi?”
  • “Çocuğunuz sizinle konuşurken ilgilendiniz mi?”
  • “Duygularınızın çocuğunuzu nasıl etkilediğini fark ettiniz mi?”
  • “Ebeveynlik hakkında düşünmek için zaman ayırdın mı?”

Bu beş soruya verdiğiniz yanıtlar ebeveyn farkındalığınızın artırılabileceğini gösteriyorsa, önümüzdeki iki hafta boyunca bir günlük tutun ve her gün ebeveynlikte iyi yaptığınız bir şey ve geliştirilebilecek bir şey hakkında bir paragraf yazın. Şüphesiz böyle bir öz-yansımayı etkili bulacaksınız.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522