Emekliyim derdim çok maske için param yok
Başlıklar
Gazete Özetleri Emekliyim derdim çok maske için param yok
Korkusuz gazetesi Emekliyim derdim çok maske için param yok. Koronanın ardından emeklinin sağlık gideri ve koruyucu tedbir masrafı arttı. 2431 liralık açlık sınırının altında maaş alan 8 milyona yakın emekli, maske ve dezenfektan parası bulamıyor. Virüsle savaşmakta zorlanıyor. Emekli-Sen Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, ”Emekliler: ekmekle maske yani yaşamla, ölüm arasında sıkıştırılmış vaziyette çaresiz bırakıldı” dedi.
Akşam gazetesi ”Virüse düğün bayramı”. 16 Mart’ta düğünlerin yasaklanmasından sonra 15 Haziran itibariyle nikahlar, 1 Temmuz itibariyle de düğünler kurallar çerçevesinde serbest bırakıldı. Ancak Doğu ve Güneydoğu’da düğünler gizli gizli devam etti. Düğün Saloncuları Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Murat Kaçar, ”bu düğünlerin yerleri belli değil. Maske, sosyal mesafe uygulanmıyor. Kaçak düğünler yüzünden vaka sayıları artacak.
Analiz gazetesi ”Yaz sıcağına karşı serinlik veren maske”. Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde örme polyester, naylon kadın giyim kumaşı imal eden firma, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde yıkanabilirlik özelliğiyle birden fazla kullanım imkanı sunan maskelerin üretimine başladı. Antibakteriyel, nefes alınabilirliği yüksek ve su iticilik özelliği bulunan maskeler, ”cool fresh” adlı kimyasal uygulamayla sıcak havalarda, maskenin yüze temas ettiği bölgede 4-5 derece serinlik hissi oluşturuyor.
Aydınlık gazetesi ”Sanayicilerin kısa çalışma ödeneği çağrısı”. İşten çıkarma yasağı da kısa çalışma ödeneği de temmuz ayında sonlanıyor. Sanayiciler, belli sektörlerde toparlanma olduğu için ödenek desteğinin ihtiyacı olan firmalar tarafından kullanılması gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle turizm ve ulaştırma gibi sektörlerde desteğin sürmesi, istihdamın korunması açısından önemli. Sanayicilerin bir diğer talebi de prim ödemelerinin ertelenmesi.
Cumhuriyet gazetesi ”Anayasa değişikliğiyle olur”. Anayasa hukuku profesörü Kemal Gözler, 23 Haziran’da TBMM’de vahim bir hata yapıldığını açıkladı. O gün yürürlükte olmayan bir kanunun ”oybirliğiyle” kaldırıldığını söyleyen Gözler, ”Ölmüş olan şey tekrar öldürülemez” diyerek 12 Haziran 1960 tarih ve 1 sayılı kanunun yürürlükte olması durumunda ancak anayasa değişikliğiyle kaldırılabileceğini belirtti.
Doğruhaber gazetesi
”Hem savaş hem açlık”. Emekliyim derdim çok maske için param yok. Suriye’de sivil halk bir taraftan sonu gelmeyen savaş ve yıkımlarla mücadele ederken bir taraftan da yoksulluk ve açlık ile boğuşmak zorunda kalıyor. BM, Suriye’nin benzeri görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulunarak, ülkede 9,3 milyon sivilin gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi.
Evrensel gazetesi ”Erdoğan’a dislike umut için yeter mi”. Cumhurbaşkanı’nın video konferans gençlerin protestosuyla gündem oldu. Twitter’daki dislike ve oy yok yazanların çokluğu muhalefetten heyecan yarattı. Erdoğan’ın ‘Z kuşağı’na sunacağı hiçbir şey yok. Ancak aldığı ‘dislike’tan umut çıkarmak için de hiçbir somut işaret de yok. Bugünün gençleri başka siyasi partilerde sözünü söyleyemiyorsa bunun üzerine düşünmek gerek.
Karar gazetesi ”Yapay gölet Salda’yı yok eder”. Burdur’daki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi ile Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü hakkında dikkat çeken bir rapor yayımladı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin, iki ya önce iş makinalarının çalışmasıyla gündem olan göl için hazırladığı çalışmada ”Salda’yı besleyen akarsular ve derelere, bazıları yargı kararıyla durdurulmasına karşın su gelişini engelleyen gölet yapılması gölün yok olmasını ciddi olarak etkileyecek” denildi. Millet bahçesi projesi ve gölgedeki yapılaşmadan vazgeçilmesi istendi.
Milat gazetesi ”Önlemler üst seviyede”. İyi bir eğitim almak ve hayallerindeki üniversiteye yerleşmek isteyen gençler, koronavirüs önlemleri kapsamında YKS’nin ilk oturumu girdi. Sınav binası girişlerinde maske ve dezenfektan dağıtıldı. Geçen yıla göre adaylara 30 dakika fazla ek süre verildi. Virüse yakalanan adaylar ayrı okullarda sınava alındı. Sosyal mesafe kuralını unutan veriler ise uyarıldı.
Milli gazetesi ”Asgari ücret yeniden belirlenmeli”. RDU Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Baş, ”Asgari ücret sene başında 391 dolara tekabül ederken, bugün 339 dolar. Asgari ücretli 6 ayda 52 dolar fakirleşmiş. Asgari ücretin içinde bulunduğumuz dönemde yeniden düzenlenerek, yılın ikinci 6 ayı için yeni bir ücret belirlenmesi gerekiyor” dedi.
Milliyet gazetesi Emekliyim derdim çok maske için param yok
”70’inci yıl kapağımızda”. Emekliyim derdim çok maske için param yok. Türkiyenin en köklü gazetelerinden Milliyet, geçen mayıs 70’inci yaşını kutladı. Gazetemizin 70’inci yaşını kutladı. Gazetemizin 70’inci yıldönümü nedeniyle hazırlanan özel kapakta eski çalışanlarımızdan, dönemin manşetlerine kadar birçok görsel yer aldı. Tüm Türkiye’nin konuştuğu özel kapaktaki görsellerden biri de 17 Aralık 1967 yılına ait gazeteyi elinde tutan bir gazeteyi elinde tutan bir gazete satıcısı çocuktu.
Posta gazetesi ”Korkunç ölüm ile ilgili soruşturma”. Marmaris’te önceki gün bir lokantada yemek yiyen Kaan Gül’ün üzerine, yan taraftaki apart otelin çatısındaki su deposu düşmüştü. Kaan, olay yerinde feci şekilde hayatını kaybetmişti. Bu korkunç olayla ilgili savcılık soruşturma başlattı. Acılı aile ”Bu ihmalin bedelini ödeyecekler” diyerek sorumlulardan şikayetçi oldu. Üzerinde bulunduğu ahşap kalasların çürüyüp kırılması sonucu su deposunun düştüğü belirlendi.
Şok gazetesi ”Yardım için tim çağrıldı”. İlk müdahalesi yapılan baba, oğlunun sınava girmesi gerektiğini söyleyip polisten yardım istedi. Bunun üzerine olay yerine motorize şahin ekiplerinden bir tim çağrıldı. Yerde acı içinde kıvranan İlker Çetmi, oğlu ile tokalaşıp başarılar diledi. Kaan Çetmi, polis motoruyla 4 kilometre ötedeki sınava yetiştirildi.
Türkgün gazetesi
”Garantili sistem”. Emekliyim derdim çok maske için param yok. Ergene Çevre Koruma Projesi’ne katıldığı canlı bağlantıda konuşan Erdoğan, ”İşçilerin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak, en başta gelen görevimizdir. Amacımız, işçilerin kıdem tazminatı hakkını kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır” dedi. Erdoğan, ”Türkiye, 2018 yılında maruz kaldığı kur, faiz, enflasyon saldırısını püskürtüp, yeniden yükselişe geçtiği bir dönemde salgına yakalandı. Bu süreçteki kayıplarımızı kısa sürede telafi edeceğiz. Nitekim tüm öncü göstergeler, ülkemizin çok ciddi bir sıçramanın eşiğinde olduğuna işaret ediyor” diye konuştu.