Dolar 28,9316
Euro 31,2211
Altın 1.889,58
BİST 7.805,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cum 8°C
Cts 11°C
Paz 10°C
Pts 11°C

EVLİLİK SÖZLEŞMESİ NEDİR

Evlilik Sözleşmesi Nedir

Evlilik sözleşmesi yani mal ayrılığı sözleşmesi eşlerin aralarındaki mal rejiminin belirlenmesi için düzenlenen sözleşmedir. Esasen evlilik birliğinde eşler arasında mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi iken taraflar bunun aksini mal ayrılığı sözleşmesi ile belirleyebilecektir.

Evlilik sözleşmesi evlilik öncesinde veya sonrasında yapılabileceği gibi nikah esnasında nikah memurunun onaylaması şeklinde de yapılabilir. Sözleşmenin yazılı olarak yapılması ve nikah memurunca onaylanmamışsa noter tarafından onaylanması zorunludur.

Evlilik sözleşmeleri yapıldığı tarihten sonra geçerlilik kazanır ve geriye yürümez. Sözleşme yapıldıktan sonra eşlerin aralarında anlaşma sağlayarak sözleşmede değişiklik yapması veya sözleşmeyi tamamen geçersiz kılması mümkündür. Bunun dışında sözleşme ölüm veya boşanma ile kendiliğinden sona erecektir.

Evlilik sözleşmesinin konusu eşler arasındaki mal rejiminin ne şekilde olacağıdır. Dolayısıyla başkaca konuların belgede düzenlenmemesi gerekir. Şayet düzenlenmişse de bu hükümler geçerli değildir. Örneğin tarafların kaç çocuk yapacakları hususu sözleşmeye yazılsa ve onaylanmış olsa bile hukuken geçerli ve uygulanabilir bir hüküm söz konusu olmayacaktır.

Yine boşanmanın neticelerinden olan velayet, nafaka ve tazminat gibi konularda evlilik sözleşmesi ile bir takım yükümlülüklerin belirlenmesi mümkün değildir. Çünkü henüz doğmamış bir haktan feragat edilemez.

Bunlara ek olarak kanunun emredici hükümlerine, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı hususların veya fiilen gerçekleştirilmesi imkansız konuların belgede yer almaması gerekir.

Eşler aralarında sözleşme yapmak zorunda değildir. Yasal olarak zaten eşler arasında mal rejiminin edinilmiş mallara katılma rejimi olması belirlenmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejimi gereği eşlerin evlilik birliği içerisinde edindiği malvarlıklarının yarı yarıya ortak olduğu ve evlilik birliğinin sona ermesinden sonra eşlerin birbirinden edinilmiş mallara katılma rejimi gereği doğan alacak hakkını talep edebilecekleri belirlenmiştir. Mal rejimine ilişkin alacak talepleri ancak evlilik birliği sona erdiğinde ileri sürülebilir evlilik birliğinin devamı süresince alacak hakkı doğmaz.

 

 

 

 

 

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

skype show
cam show
whatsapp show
görüntülü sohbet siteleri
canlı sohbet siteleri
görüntülü chat
+18 sohbet siteleri