Dolar 32,3292
Euro 35,0378
Altın 2.280,52
BİST 8.996,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Home Office Şahıs Şirketi Kurmanın Püf Noktaları

Home ofis şahıs şirketi kurmak isteyen genç girişimciler tarafından sıkça tercih edilen bir yasal adres gösterme seçeneğidir. Şahıs şirketi kurarken sanal ofis kiralama opsiyonu da bazı durumlarda daha avantajlı olabilmektedir. Hangisini tercih etmeniz gerektiğinin püf noktalarını anlattık! 

Yasal adres olarak gösterdiğiniz ev tapulu ise;

Şirketinizin yasal faaliyet adresi olarak göstereceğiniz ev kira değil ise, evin tapusunun şahıs şirketinin sahibi olarak size veya anne, baba, çocuk gibi birinci dereceden bir yakınınıza ait olması gereklidir. 

Eşinize veya başka bir akrabanıza ait olan tapu ile home ofis şahıs şirketi kuramazsınız. 

Yasal adres olarak gösterdiğiniz ev kira ise;

Gösterdiğiniz faaliyet adresi kira ise dikkat edilmesi gereken birkaç önemli konu devreye girer. 

1- Güncel tarihli kira sözleşmesi

Kira sözleşmesinin güncel tarihli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yani işe başlama bildirimi yaptığınız sırada son 2 hafta içerisinde düzenlenmiş bir kira sözleşmenizin olması gereklidir.. İşe başlama bildiriminden çok daha eski tarihli sözleşmelerle home ofis şahıs şirketi kurma işlemi yapılamaz. 

2- Stopaj ödemesi  

Home ofis şahıs şirketi kurarken yani yasal adres olarak evinizi gösterirken unutmamanız gereken bir diğer önemli konu ise stopaj ödemesidir. Sözleşmenizde yazan kiranın brütü üzerinden %20 oranında stopaj ödemesi çıkması beklemediğiniz bir gider kalemine dönüşebilir. 

Örneğin 2+1 ve kirası 12.000 TL olan bir evde oturduğunuzu düşünelim. Bu durumda şirketinize 2400 TL aylık stopaj ödemesi çıkacaktır. Peki stopaj ödemesini düşürmek için neler yapabilirsiniz?

a- Kira sözleşmesi sizin adınıza ise;

Ev sahibiniz ile anlaşarak home ofis şahıs şirketiniz için evin yalnızca bir odasını kiralamak üzere yeni bir sözleşme yapabilirsiniz. 2+1 evin 1 odası için 6.000 TL olarak yaptığınız yeni  sözleşme sayesinde artık ödemeniz gereken stopaj miktarı 1.200 TL’ye düşecektir. 

b- Kira sözleşmesi ailenizden birine ait ise;

Kira sözleşmesinde adı geçen kişi ailenizden biri ise, kendi aranızda evin bir odasını şirketiniz için yasal adres olarak gösterdiğiniz bir alt kiralama sözleşmesi yapabilirsiniz. Fakat bunun için ev sahibinin mutlaka bilgisi ve izninin olmasına dikkat etmelisiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise mevcut kira sözleşmesinde “alt kiralama yapılamaz” ibaresinin olup olmadığının kontrol edilmesidir. 

Bütün bunlar mümkün değilse aylık maliyetleri düşürmek ve stopaj ödememek adına sanal ofis kiralamayı tercih edebilirsiniz. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522