Dolar 32,5192
Euro 34,9079
Altın 2.423,37
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Kadınların En Çok Tercih Ettiği Operasyon: Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir? 

Dış görünüş; bilhassa kadınlar için hayati öneme sahiptir. Daha iyi bir dış görünüşe sahip olmak beraberinde farklı avantajlar getirir. İnsanlar; günlük ve iş hayatlarında başarılı olurlar. Özgüvenleri artar. Fakat, dış görünüşünden memnun olmayan insanlar da vardır. Bilhassa burun şeklinden şikayet edenlere sıklıkla rastlanır. 

Teknolojinin ve tıbbın gelişmesi sayesinde insanların burun şekillerini kaderleri olarak görmelerine gerek kalmamıştır. Bir başka deyişle, burun estetiği operasyonları sayesinde istenilen burun görüntüsüne sahip olmak mümkün hale gelir. 

Başlıklar

Burun Estetiği Nedir?

Bir diğer adı rinoplasti olan burun estetiği; tahmin edilebileceği gibi burun şeklini değiştirmek adına yapılan cerrahi bir işlemdir. Operasyon sırasında kemik ve kıkırdak yapılarında birtakım değişiklikler gerçekleştirilir. Diğer estetik operasyonlara kıyasla daha çok tercih edildiği aşikardır. 

Burun estetiği sayesinde doğumsal olarak var olan, sonradan ortaya çıkan ve travmalar dolayısıyla beliren birtakım şekil bozuklukları ortadan kaldırılır. Bilhassa burnun görsel açıdan düzeltilmesi adına tercih edilen bir operasyondur. Fakat, solunum sıkıntısı yaşayan insanlar da burun estetiği operasyonuna başvurabilirler. Burun estetiği operasyonu; burundaki solunum yolunun operasyonun ardından çok daha iyi çalışması amacıyla gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra, operasyon sırasında burnun yeniden şekillendirilmesine rastlanır. Ayrıca, şekil bozuklukları ortadan kaldırılır. Son olarak, burnun bir bölümünün şeklinin değiştirilmesi hedeflenir. 

Burun Estetiği Kimler İçin Uygundur? 

Burun estetiği; burun tıkanıklığını ortadan kaldırmak ve burnun eski haline kıyasla daha iyi bir görünüm elde etmesi adına gerçekleştirilen bir operasyondur. Estetik açıdan çok daha güzel ve fonksiyon olarak rahat nefes almaya imkan veren bir burun elde etmek; bu operasyonun amaçları arasında bulunur. Cerrahlar; burnu yüz ile uyumlu hale getirmek adına burun şekli ve büyüklüğü ile ilgili birtakım değişiklikler yapabilirler. Burnu küçültmek veya büyütmek, kontüründe değişiklikler yapmak, burun sırtındaki kemeri düzeltmek, burun ucu kalkıklığını ayarlamak gibi amaçlarla gerçekleştirilen burun estetiği herkes için uygun olmayabilir. Bu noktada; 

  • Geniş veya uzun bir buruna sahip olanlar
  • Kırık ve çökük bir burun kemiğine sahip olanlar
  • Herhangi bir travma veya kazanın ardından burun şekli değişenler
  • Burnunda gözlük kullanımını etkileyecek türden büyük bir kemer bulunanlar
  • Düşük burun ucu
  • Asimetrik burun delikleri
  • Burun aksında eğrilik olanlar
  • Burun şekil bozukluğundan dolayı ortaya çıkan burun şekil bozukluğu problemine sahip olanlar

Sağlık durumları elverdiği takdirde burun estetiği operasyonu geçirebilirler. Bunun yanı sıra, burun estetiği; aşağıdaki özelliklere sahip kişiler için uygun bir operasyon değildir. 

  • Beden dismorfik bozukluğu: Psikolojik bir rahatsızlık olmakla beraber kişinin fiziksel görünümü ile ilgili birtakım önyargılara sahip olması söz konusudur. Bu kişiler burun estetiği operasyonu geçirseler dahi yeni burun şekillerinden memnun olmayacaklardır. 
  • Obstrüktif uyku apnesi: Kişinin uyku sırasında solunum yollarının tıkanması dolayısıyla nefesinin kesilmesine rastlanır. Bu durum; tıpta obstrüktif uyku apnesi olarak tanımlanır. Burun estetiği; bu sorundan muzdarip kişiler için uygun olmayabilir. 
  • Kanama bozuklukları: Burun estetiği operasyonunun ardından hastanın burnunun kanamasına rastlanır. Ancak, kanama bozukluğundan muzdarip olan kişilerde burun kanaması çok daha şiddetli olabilir. Bu noktada, hastanın operasyon öncesi kanama, morluk veya pıhtı oluşumunu engelleyecek türden vitamin ve ürün kullanması gerekli olabilir. 

Burun Estetiği Nasıl Yapılır? 

Operasyon öncesinde hasta ile cerrah arasında detaylı görüşmeler gerçekleştirilmelidir. Hastanın beklentileri öğrenilmelidir. Ayrıca, hastanın operasyon için uygun bir aday olup olmadığı incelenmelidir. Hekim; hastaya operasyon sonrası oluşacak burun şekli ile ilgili olarak bilgi vermelidir. Bunun yanı sıra, hastanın tıbbi öyküsü, rahatsızlıkları ve hali hazırda kullandığı ilaçlar da öğrenilmelidir. Ardından, fiziki muayene sürecine geçilir. Bu noktada, hastanın burun derisi başta olmak üzere iç ve dış burun yapısı incelenir. Hastanın burnunda yapılacak değişiklikler en ince ayrıntısına kadar planlanır. Burun fotoğrafları çekilir. Hasta; operasyondan iki hafta önce aspirin vb ilaçları kullanmayı bırakmalıdır. Bunun yanı sıra, iyileşme sürecini geciktirmelerinden dolayı sigara ve alkol kullanımı da terk edilmelidir. 

Burun estetiği; genel anestezi altında gerçekleştirilen bir operasyondur. Ortalama iki saat sürer. Ancak, hastanın bir gününü alan bir operasyondur. Açık ve kapalı olmak üzere iki farklı rinoplasti seçeneği vardır. Açık rinoplasti sırasında burun delikleri arasından küçük bir kesi açılır. Söz konusu kesi sayesinde cerrahın görüş açısı genişletilir. Bilhassa daha önceden bir burun estetiği operasyonu geçiren veya burnundaki şekil bozukluğu ileri seviyede olan kişiler için en uygun seçenek açık rinoplastidir. Cerrahın görüş açısının geniş olması bir avantaj olabilir. Fakat, açık rinoplasti yöntemiyle ameliyat olan hastalar çok daha uzun sürede iyileşirler. 

Burun estetiğinde tercih edilen bir diğer yöntem ise kapalı rinoplastidir. Bu yöntemde kesinin burun delikleri içerisinde kalacak şekilde ayarlanması söz konusudur. Cerrahın görüş açısı kısıtlıdır. Fakat, hasta; çok daha kısa sürede iyileşir. Bunun yanı sıra, operasyonun ardından burunda herhangi bir ize rastlanmaz. Oluşan şişlik ve morluklar çok daha kısa sürede geçer. Bilhassa küçük boyutlu şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması adına tercih edilir. 

Burundaki şekil bozuklukları bazen ameliyat olmadan da ortadan kaldırılabilir. Burun dolgusu olarak da adlandırılan bu yöntem ciddi şekil bozukluklarının olmadığı durumlarda tercih edilir. Hasta; operasyonun ardından doktorun vermiş olduğu tavsiyelere harfiyen uymalıdır.

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522