Kredi Hesaplama
Bireysel krediler arasında bulunan ihtiyaç kredisi, eğitim ve tatil gibi ihtiyaçlar için tercih edilir. Bu kredi alınırken tutarı ve vadesi (kredi hesaplama) bir defa belirlenir. Bu süreç içinde yükseltilme gibi değişiklikler yapılamaz. Bu nedenle kredi sözleşmesi sırasında çok dikkatli olmak gerekir. Peki ihtiyaç kredisi nasıl hesaplanır ve kredi başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
Başlıklar
İhtiyaç Kredisi İçin Gerekli Belgeler
Kredi geçmişinizde sorun olabilecek hiçbir unsur yoksa ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Ancak hesabınızın olmadığı bir bankadan kredi almak istediğinizde sizden bazı belgeler istenebilir:
- 18 yaşından büyükseniz resmi gelir ibrazı,
- TC kimlik belgenizin fotokopisi,
- İkametgâh belgesi veya son 3 aya ait herhangi bir fatura,
- Türkiye’de ikamet kaydınız yoksa ve konumunuz yurt dışındaysa bunun için Türkiye’de yaşayan bir kefil.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Kredi hesaplama yapılırken anapara ile kredi faiz oranı çarpılır. Sonrasında BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) ve KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) vergileri eklenir. Kredi ödeme planı oluşturulduğu takdirde aylık ödemelerin sabit hale getirilmesi gerekir. Böylelikle kredi taksit oranı belirlenir. Her ay ödenmesi planlanan kredi faizi ve vergiler aylık taksitten düşürülür ve kredi anapara miktarı hesaplanır. İhtiyaç kredisi, yaklaşık 36 ay vade ile kullanılır. Vade uzarsa faiz miktarı ile toplam kredi ücreti de artar fakat taksit miktarı azalacağı için daha yüksek oranda kredi çekilebilir.
İhtiyaç Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İhtiyaç kredisi çekerken geri ödeme miktarı düşük olan krediyi seçerek daha fazla kâr elde edebilirsiniz. Bunun için gelir ve giderlerinizi çok iyi hesaplayıp ödeme miktarını belirlemelisiniz. Düşük faizli ama toplam ödeme rakamı yüksek olan ihtiyaç kredilerine de dikkat etmelisiniz. Ayrıca şu unsurları da göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Birçok bankadan ihtiyaç kredisi teklifi alabilirsiniz.
- Öderken zorlanmayacağınız taksit miktarını çok iyi belirlemelisiniz.
- Çeşitli ödeme planları ve vade seçeneklerini incelemelisiniz.
- Yalnızca bilgi sahibi olmak için kredi başvurusunda bulunmamalısınız.
- Yapılması zorunlu olan sigorta ve ücretleri hakkında bilgi edinmelisiniz.
Siz de ING ihtiyaç kredisine başvurarak size özel uygun faiz oranlarıyla ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, ING’li olmanın avantajlarını yaşayabilirsiniz.
Advertisement