Lübnan ağlıyor
Başlıklar
Gazete Özetleri Lübnan ağlıyor
Sözcü Gazetesi Lübnan ağlıyor. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta önceki gün, 7 yıldır limanda bekleyen gemideki amonyum nitrat patladı. Ortalık cehenneme döndü. 135 kişi öldü, 6’si Türk 5 bin kişi yaralandı. Yüzlerce kayıp var. Lübnan yasa büründü. Dün yıkımın boyutu ortaya çıktı. Kentin yarısı enkaza dönmüştü. Patlamanın Hiroşima’ya atılan atom bombasının 5’te biri gücünde olduğu açıklandı. Beyrut Valisi Mervan Abbud, ”Hasar 5 milyar dolar var” dedi.
Türkiye Gazetesi ”İki sene uğraştılar”. Türkiye Gazetesi Manşet. Moldova bayraklı gemi, Batum Limanı’ndan 2.750 amonyum nitratla Mozambik’e gitmek üzere 2013’te açıldı. Fakat Akdeniz’de arızalandı ve Beyrut Limanı’na yanaştı. Avustralya menşeli amonyum nitratı beyan etmeyen gemi personeli tutuklandı. Ukraynalı ve Ruslardan oluşan bazı önemli isimler geminin bırakılması için 2015 yılına kadar çaba gösterdiyse de başarılı olamadı.
Cumhuriyet Gazetesi ”Beyrut ağlıyor o kanal derdinde”. Lübnan’ın başkenti beyrut’ta meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı yüzü aştı. Limandaki bir depoda 6 yıldır saklanan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu kentin büyük bölümü yerle bir oldu. Ortaya çıkan ihmal nedeniyle hükümete sert çıkan ihmal nedeniyle hükümete sert eleştiriler geldi. Dünyadan Lübnan’la dayanışma mesajları gelirken Bakan Varank, Kanal İstanbul derdine düştü.
Yeni Şafak Gazetesi
”ABD ve BAE aracı”. Lübnan ağlıyor. Rakka be Deyrizor’da çocukları kaçırıp ailelerinden fidye isteyen PKK/PYD, bir süredir aşiretlerin desteğini kazanmak istiyor. Daha önce DEAŞ’la birlikte olan aşiretlerle bile temas kuruldu. ABD, BAE ve S. Arabistan’ın destekleriyle bazı aşiretler ikna edildi. Al Akidet ise acıların tüm girişimlerine rağmen desteğe yanaşmadı.
Akşam Gazetesi ”Virüse en sıkı denetim”. Özellikle bayram tatili sırasında sahillerde yaşanan görüntüler ve sonrasında yükselmeye başlaya yeni vakalar üzerine Türkiye genelinde alınan önlemlere ilişkin denetim yapılacak. İçişleri Bakanı Soylu, pazarlardan marketlere, toplu taşımalardan lokantalarda, kafeteryalardan ticari taksilere kadar tüm yaşam alanlarının tüm birimlerce denetleneceğini açıkladı.
Karar Gazetesi ”Boykottan sonra yaptırım hamlesi”. Karar Gazetesi Manşet. Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne karşı küresel boykotun ardından ikinci adım geliyor. Aralarında Adidas, Lacoste ve Nike’ın bulunduğu dünyaca ünlü markalar, Uygurları zorla çalıştıran tedarikçilerle bağlarını koparacağını açıklamıştı. Anlamlı tavrın ardından AP milletvekili Raphael Glucksmann, Türkistanlıların zorla çalıştırıldığı fabrikalarda iş birliği yapan şirketlere yaptırım uygulanması için AB’ni yasal bir düzenleme hazırladığını duyurdu.
Türkgün Gazetesi ”Valiliklere ek genelge”. Kurban Bayramı sonrası koronavirüs vakalarında artış olması, yeni tedbirleri zorunlu hale getirdi. İçişleri Bakanlığı, valiliklere ‘Kovid-19 Tedbirleri’ konulu ek genelge gönderdi. Genelgede salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla alınan tedbirlerin sıkı biçimde uygulanması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.
Milli Gazete Lübnan ağlıyor
”14 çeyrekten 3 çeyreğe”. Lübnan ağlıyor. Altının onsundaki artış, iç piyasadaki gram altın fiyatını da tarihi rekora taşıdı. Neredeyse 465 liraya dayanan gram fiyatının etkisiyle çeyrek altın 770 lirayı gördü. Cumhuriyet altın ise 3070 lirayı aştı. 2003 senesinde asgari ücretli 14 adet çeyrek altın alabiliyorken, bugün bu rakam 3 adede geriledi. Böylelikle vatandaşın gelirindeki erime ise tam manasıyla ete kemiğe bürünmüş oldu.