Makula Deliği Nedir?
Başlıklar
Makula Deliği Nedir?
Yaşlanmaya bağlı olarak gözün içini dolduran yapıda bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikler görme merkezinde çekintilere neden olmaktadır. Bu çekintilerin sonucunda da makula deliği meydana gelir.
Makula Deliği Evreleri Nelerdir?
Yaşlanmanın neticesi makula deliği cildin kırışması saçın beyazlaması gibi vücudun yaşlanmaya karşı verdiği bir tepkidir. Makula deliği aniden değil yavaş yavaş aylar içerisinde oluşmaktadır.
Makula Deliği Kimlerde Görülür?
Makula deliği ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle 50-55 yaşlarından sonra görülmekte ve kadınlarda görülme oranı erkeklere göre çok daha fazla olmaktadır.
Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?
Makula deliği oluşan kişilerde aniden görme kaybı yaşanması. Hastalığın erken dönemlerinde bulanık görme ve çarpık görme ortaya çıkar. Zamanla hastalığın ilerlemesi ile birlikte hastanın görme seviyesinde ciddi ölçüde kayıplar meydana gelebilir.
Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?
Makula deliği hastalığı olan kişilere öncelik olarak görme keskinliğini bakılır ve hekim tarafından ayrıntılı retina muayenesi yapılır. Eğer hekim hastada makula deliğinden şüphe ederse %100 tanı koymak için OCT testi yapar.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Katarakt hastalığı için kesin çözüm katarakt ameliyatı olunmasıdır. Katarakt ameliyatlarında intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu ya da sıklıkla tercih edilen ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu uygulamaları kullanılmaktadır.
Katarakt göz bebeğinin arka tarafında yer alan ve görmeyi sağlayan merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucunda meydana gelen bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilebilen bu rahatsızlık körlük nedenlerinin başlıca sebepleri arasındadır.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir, Kimler Olmalıdır?
Katarakt ameliyatı geciktirilmeden yapılması gereken bir ameliyatır ve beklemeye gerek yoktur. Belli bir evreye ulaşan katarak hastanın görüntü kalitesini rahatsız eder. Bu nedenle vakit kaybetmeden katarakt ameliyatı olunması gerekir.
Katarakt Nasıl Oluşur, Belirtileri Nelerdir?
Göze alınan darbe, göz tansiyonu, üveit hastalığı, şeker hastalığı virgülü ve uzun süreli kortizon tedavisi alınması ya da radyasyona maruz kalmak gibi nedenlerden dolayı katarak meydana gelebilir.
Katarakt Türleri Nelerdir?
İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan kataraktın birkaç farklı çeşidi vardır. Doğumsal katarakt ve ikincil katarakt. İkincil katarakt daha önce katarakt ameliyatı olan kişilerde hastalığın tekrarlamasıdır.
Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?
İlerleyen yaş ile birlikte veya birtakım dejeneratif hastalıklar neticesinde viterus dokusunda bozulmalar oluşur. Bu bozulmaların sonucunda vitellius yapışık bulunduğu yerden ayrılır ve neticede retina dekolmanı meydana gelir.
Retina Yırtığı Ve Retina Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?
Retina yırtığı ve retina dekolmanı tespiti için göze damla damlatılarak göz bebeklerinin genişletilmesi sağlanır. Sonrasında çeşitli mercekler ve muayene mikroskobu ile göz içerisi hekim tarafından değerlendirilir. Bu sayede retina dekolmanı ya da yırtığının tespiti sağlanır.
Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Retina dekolmanı riskinin en önemli nedeni ilerleyen yaştır. Ayrıca gözleri ileri derecede miyop olan kişilerde de retina dekolmanı olması yüksektir. Göze alınan darbe çarpma düşme yumruk gibi travmalar neticesinde de kişide retina dekolmanı oluşur. Bir diğer retina dekolmanı nedeni ise göz ameliyatları sonrasıdır.
Retina Yırtığı Ve Retina Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?
Retina yırtığı ve retina dekolmanı birtakım nedenlere bağlı olarak meydana gelir ve ilerleyen bir hastalıktır. Bu hastalıkların tedavisi sadece ameliyat ile ve mümkündür. Retina dekolmanı ve retina yırtığı ilerlemesi halinde kişinin görme yetisi mutlak suretle kaybolur.
Bu nedenle vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalı ve görme merkezi retina yırtığı ve retina dekolmanı çok fazla etkilenmeden mutlaka gereken tedavi yapılmalıdır.
Advertisement