Dolar 32,5203
Euro 34,8038
Altın 2.421,04
BİST 9.689,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Patent Nasıl Alınır? Başvuruda Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Patent nedir diye düşünenlere patentin TDK sözlüğünde buluş belgesi olarak tanımlandığını söylemek gerekir. Bilimsel ve teknik bir buluşun ya da buluşun uygulama alanında kullanım hakkının kime ait olduğunu gösteren bir belgedir. Patent sayesinde üçüncü kişilerin söz konusu buluş ve fikir üzerinde hak iddia etmesinin önüne geçilir. 

Patent alımı

Patent Nedir?

Hukuk dünyasının vazgeçilmez terimlerinden birisi olarak bilinen patent; üçüncü kişilerin herhangi bir ürünü satmasını, üretmesini, kullanmasını ve ithal etmesini önler. Buluş sahibinin ürün üzerindeki haklarını ifade eder. Ayrıca, buluş sahibinin söz konusu buluş üzerinde yirmi yıl boyunca hak sahibi olmasını mümkün kılar. Üçüncü kişilerin söz konusu buluşun sanayide kullanılmasıyla elde edilmiş ürün üzerinde fayda sağlamak adına buluş sahibine para ödemeleri gerekli hale gelir. 

Patent nedir sorusuna cevap verdikten sonra şimdi de patent avantajlarından bahsetmeliyiz. Yalnızca patent sahibine özel bir belge olan patent; başvuru tarihinden itibaren yirmi yıl boyunca buluşun kullanımı, üretilmesi veya devredilmesi ile ilgili haklar tanır. Bunun yanı sıra, buluş sahibi; patent sayesinde elde ettiği haklarla başkalarının buluşu ticari anlamda kullanmasının önüne geçer. Ayrıca, patente sahip olan herhangi bir kurum veya kuruluş pazarda çok daha güçlü bir yer edinir. 

Bazı buluş sahipleri; söz konusu buluşu kendileri üretmek istemezler. Bu noktada, patent; buluşun başka bir firmaya devredilmesine imkan tanır. Bu sayede, buluş sahibi ciddi bir gelir elde eder. Patent; işletmelerin imajını etkileyen unsurlardan birisidir. Firmanın birden çok patente sahip olması; yatırımcıların ve iş ortaklarının söz konusu firmaya daha çok güven duymasını sağlar. Çünkü, patent; bir firmanın teknolojik kapasitesinin ve yüksek seviyede uzmanlığının olduğunu gösterir. 

Patent Nasıl Alınır?

Patent nasıl alınır? diye düşünenlerin bilmesi gereken çok sayıda detay bulunuyor. Her şeyden önce, bir buluşun patent alabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. 

  • Yenilik: Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 82. maddesine göre tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluşlar yeni olarak değerlendirilir. Bu noktada, patent başvurusu öncesinde patente konu olan buluşun uzman patent vekili tarafından detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bilhassa veri tabanları incelenmek zorundadır. Bunun yanı sıra, buluşun patent başvurusundan evvel kamuoyuyla paylaşılmamış olmaması gerekir. 
  • Buluş; tekniğin güncel haline kıyasla objektif ilerleme kaydetmiş versiyonu olmalıdır. Bir başka deyişle, buluş; daha önce sağlanmayan bir avantajı sağlamalıdır. Buna ek olarak, çözülmemiş bir problemi çözüp çözmediğine bakılır. Ayrıca, daha önceki bir buluşu çok daha iyi bir noktaya getirmesi beklentiler arasındadır. 
  • Patent başvurusuna konu olan buluşun sanayiye uygulanabilir olması gerekir. Bir başka deyişle, buluş; yalnızca fikir aşamasında kalmamalıdır. Sanayinin herhangi bir alanında üretilebilen veya kullanılabilen bir buluş için patent başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. 
  • Buluşun patent alamadığı durumlar vardır. Patent konusu; keşifler, matematiksel yöntemler veya bilimsel teoriler içerdiği takdirde söz konusu buluş için patent başvurusunda bulunulamaz. Bunun yanı sıra, iş ve zihni faaliyetlere yönelik kural, yöntem veya planlar içeren bir buluş için yapılan patent başvurusu da kabul edilemez. 

Patent başvurusu nasıl yapılır diye düşünenlere sürecin aşağıdaki gibi olduğunu belirtmek gerekir. 

  • Her şeyden önce, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılmalıdır.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başvuruya dair araştırma raporu verilir. 
  • Söz konusu araştırma raporu yayınlanır. 
  • Türk Patent ve Marka Kurumu; sürecin bu noktasında patent inceleme raporu verir.
  • Son olarak, Türk Patent ve Marka Kurumu; başvuruyu uygun bulduğu takdirde söz konusu buluş için patent belgesi verir. Bu noktada, patent başvurusuna konu olan buluşun yenilik, özgünlük, uygulanabilirlik gibi temel kriterlere sahip olması son derece önemlidir. 

Patent nasıl alınır sorusuna cevap arıyorsanız bu yazıyı okuyarak aklınızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz. 

Patent Başvurusunda Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Patent başvurusu sırasında Türk Patent ve Marka Kurumu’na dilekçe ve başvuru için ödenen ücretin dekontu teslim edilir. 

Patent başvurusu yapmayı düşünenlerin birtakım belgeleri hazırlamaları gerekir. Bilhassa dilekçenin detaylı bir şekilde hazırlanması son derece önemlidir. 

  • Buluşun özeti: Patent başvurusunda mutlaka olması gereken belgeler arasındadır. Buluşun konusu ve buluş ile ilgili olumlu gelişmelere yer verilmelidir. Bu sayede, buluş; en iyi şekilde tanıtılır. 
  • Tarifname: Buluş ile ilgili en detaylı kısım olarak bilinir. Bir başka deyişle, buluş ile ilgili tüm detaylara bu kısımda yer verilmelidir. Ayrıca, buluşun hali hazırdaki bir ürün ile benzerlik gösterdiği hallerde söz konusu buluşun o üründen hangi noktalarda ayrıldığı detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Diğer ürünlere kıyasla hangi avantajlarının olduğu ve neler vaat ettiği ifade edilmelidir. Buluşun hangi sorunlara çözüm getireceği ve teknolojik alanda hangi yenilikleri sunacağı detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Tarifname; mutlaka uzman birisi tarafından hazırlanmalıdır. 
  • Teknik resim: Buluşun siyah – beyaz taslak resimlerine yer verilmelidir. 
  • İşlemler: Buluşun hangi detaylarının koruma altında olmasının istendiğine dair açıklama yapılmalıdır. 
  • Evraklar: Dilekçe dışında başvuran kişiye veya firmaya ait bilgiler, buluş sahibine ait bilgiler ve vekaletname istenir. 

Patent Başvurusu Fiyatları 

Patent başvuru fiyatları için destek patent ile iletişime geçebilirsiniz.

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522