Türk Lirası Güçleniyor
Başlıklar
Korkusuz gazetesi Türk Lirası Güçleniyor
”Fatura isyanı”. Türk Lirası Güçleniyor. Salgın döneminde evine kapanan halk cep telefonu, dizi, film ve sanal oyunlarla kendini oyalamaya çalıştı. Daha fazla vatandaş eve internet bağlamak zorunda kalırken telefon ve internet faturaları da hızla arttı. 4 kişilik ailenin yıllık haberleşme gideri, yüksek vergilerin etkisiyle 3225 lira. Karantina ile gideri daha da artan vatandaş: şimdi indirim, promosyon ve kampanyanın yollarını arıyor.
Akşam gazetesi ”Risk varsa onay yok”. Hayat eve sığar uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Buradan alınacak kodla tren ve uçak yolculuğu yapılacak. Risk varsa onay verilmeyecek. Kod herkese özel olacak ve her yolculukta yenilenecek. Yolcunun sağlık durumundan firmalar sorumlu olacak. Virüsün bulaşma hızı 1.56’dan 0.72’ye düştü. İlk dönemi başarıyla atlattık, haziranda daha özgür olacağız. Bundan sonrasında daha riskli gördüğümüz hasta gruplarını kontrol altına almak istiyoruz. Kronik hasta ve 65 yaş üstüne yönelik kısıtlama devam edecek.
Analiz gazetesi ”Yerli üretime koruma kalkanı”. Yeni tip korona virüs hastalığının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve yerli sanayinin artan ithalat baskısına karşı korunması amacıyla alınan karar kapsamında, 800’den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirildi. Buna göre, 800’ün üzerinde muhtelif ürün için 30 Eylül’e kadar geçici olarak eşya bazında değişen oranlarda yüzde 30’a kadar, bu tarihten sonra ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak.
Hayatı yeniden planlıyoruz”. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, ”Hayatı yeniden planlıyoruz. Yeniden planlanan hayatta virüse karşı korunma tedbirlerini ilk plana alıyoruz.” dedi. ”Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz” diyen Koca, ”Bayram günleri için veremediğim müjdeli haberleri bayram sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir.
Aydınlık gazetesi
”İlişkiler düzelirse Türkiye karlı çıkar”. Türk Lirası Güçleniyor. Mısır devletinin yayın organı Al Ahram gazetesi Genel Müdürü Mohamed Sabreen’in ilişkilerin düzelmesi için kaleme aldığı yol haritesı Türkiye’de de karşılık buldu. Yakış, ”Türkiye ve Mısır birbirlerine ihtiyacı olan iki büyük ülke. İlişkiler normalleştiği taktirde Türkiye’nin lehine sonuçlar çıkacağını düşünüyorum” dedi.
Cumhuriyet gazetesi ”Göstermelik bir anlaşma”. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gelecek paranın görüntüde rezervi yüksek göstermeye yarayacağını söyledi. Yılmaz, ”Katar ve Türkiye’nin dolar ihtiyacı için aldıkları TL ve riyalleri Londra’da satmaları gerekir, ancak o zaman TL ve riyalin değeri düşer. Bu anlaşma, Türkiye’nin swap ihtiyacını karşılamaz” dedi.
Diriliş postası gazetesi ”Türk lirası güçleniyor”. Türkiye ‘swap anlaşması’ yaptı, dolarda artış bekleyenler üzüldü. Ülkesinin diz çökmesini isteyen muhalefettekiler, kirli hesaplarında boğuldu. Katar’la yerli para üzerinden ticaret için anlaşmaya varılırken, lira değer kazandı. Buna göre 15 milyar ABD Doları karşılığında TL, Riyal’le dengelendi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ”Korona desteği tutarı 350 milyar lirayı aştı” derken: ekonomik güç ortaya koydu. Albayrak ayrıca G-20 ülkeleri ile de swap görüşmeleri yaptıklarını açıkladı.
Doğru haber gazetesi ”İlerlerken savaş sıkışınca ateşkes”. Libya’da uzun zamandır her türlü ateşkese ve siyasi çözüme karşı olan isyancı Hafter’i destekleyen ülkeler, savaşın seyrinin değişmesiyle bir anda ateşkesi konuşmaya başladılar. Hatta Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın Hafter’den desteğini çekmeye hazırlandığı bile konuşuluyor. Hafter’e bağlı milislerin başkent Trablus’u ele geçirme konusunda başarısız kalması ve ellerinde bulundukları stratejik noktaları kaybetmesinin, ateşkes taleplerinde etkili olduğu biliniyor. Libya ordusu son olarak Pazartesi günü Hafter’e bağlı milislerin işgalindeki Vatiyye Askeri Hava Üssü’nde kontrolü sağlamıştı.
Dünya gazetesi Türk Lirası Güçleniyor
”İthalatta yeni dönem mesajı”. Türk Lirası Güçleniyor. Son dönemde birçok ürün ve ürün grubu için birbiri ardına uygulamaya konulan ilave gümrük vergilerinin sanayi üretimine etkilerine ilişkin farklı görüşler dile getirilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan gelen mesaj tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı. ”Yerli üretimi ve yerli üretimin dünya ile rekabetini tüm politikalarda daha da önceleyeceklerini” ifade eden Bakan Albayrak, bu yeni politika anlayışını, ”Stratejik ve ülkemizde üretim imkanı olmayan ürünler haricinde artık ithalat eskisi gibi kolay olmayacak” dedi.
Birgün gazetesi ”Dış borç yüzde 238 arttı”. Özelleştirme gelirleri yetmedi, ülke dış borç batağına sokuldu. Dış borç tutarı yüzde 238 artarak 436,9 milyar dolara yükseldi. AKP iktidarı döneminde bütçeden iç ve dış borçlar için toplam 932 milyar lira faiz ödemesi yapıldı. AKP iktidara geldiğinde Türkiye dünyanın en büyük 19’uncu ekonomisiydi hala 19’uncu sırada. IMF tahminine göre kişi başına gelirde Türkiye 20 sıra geriye düşecek.
Hürriyet gazetesi ”En ideal rota burası”. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis arasında önemli bir görüşme gerçekleşti. İki bakan da bu yıl Avrupalı turistin yakın destinasyonları tercih edeceği görüşünde. Bu nedenle, salgında güvenli bölge olarak algılanan Ege Denizi için ortak bir tanıtım kampanyası yapmayı planlanıyor. Turizme bir iyi mesaj da Almanya’dan geldi. Birçok tur şirketinin bağlı olduğu Alman Seyahat Birliği Başkanı Norbert Fiebig, ”Alman turistler için Türkiye’siz bir sezon düşünülmez” açıklamasını yaptı. Bu arada Türkiye, yazın turistik tesislerde salgına karşı alınacak tüm önlemleri Alman yetkililere iletti.
Karar gazetesi Türk Lirası Güçleniyor
”18 Nisan’dan sonra hız kazandı”. Türk Lirası Güçleniyor. Türkiye’de doların TL karşısındaki baskısı sürerken Merkez Bankası’nın döviz rezervleri de tartışma konusu oldu. Ekonominin hassas döneminde hükümetin ithalatı kısıtlamaya yönelik adımları hızlandı. 18 Nisan’da ithal ürünlere getirilen ek vergilerin ardından 10 gün önce de buzdolabından, çamaşır makinesine kadar birçok ürün ek gümrük vergisine tabi oldu. 800’den fazla ürüne daha yüzde 30 ek gümrük vergisi kondu.