Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Üniversitelerin Boş Kontenjanlarının Boyutu Milyonlarca Lirayı Aşıyor

Üniversiteye giriş sınavlarına sayılı günler varken adayların bir gözü de bölüm ve meslek seçiminde. Bölüm ve meslek seçiminde tercihler ve kontenjanlar nasıl şekilleniyor? Vakıf üniversitelerinde hangi bölümlerde boş kontenjan artışı var? Pandemi sonrası meslek ve üniversite seçimi nasıl değişecek?

Üç milyona yakın gencin ve ailelerinin gündemini oluşturan bu soruları Neredeoku.com Kurucu ortağı Nejat Esener yanıtladı. “Gençler için oldukça zor, belirsizlik ve endişenin dolu olduğu bir dönemin sonuna geliyoruz. Adayların sınavdan sonra tercih döneminde çok daha soğukkanlı bir şekilde tercih yapmaları gerekiyor” dedi.

Başlıklar

Adaylar hangi bölüm ve üniversitelere yöneliyor? Bu yıl ne farklı olacak?

2020 yılında devlet üniversitelerindeki bölümlerde 95’e varan bir doluluk seviyesi gördük. Vakıf üniversitelerinde bu oran %88’lerdeydi. Bu sene devlet üniversitelerine talebin bir miktar daha artacağını düşünüyoruz. Pandemi sonrası yaşanan ekonomik daralmanın eğitimin finansmanında etkileri olacaktır. Vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan oranında da bu sebeple bir miktar artış olabilir. Yine üç büyük şehir dışındaki üniversitelerin daha çok tercih edilmesi söz konusu olabilir. Hem devlet hem vakıf üniversitesi segmentinde “ailenin yaşadığı şehirde yükseköğrenime devam etme” eğiliminin artış gösterebileceğini düşünüyoruz.

Yükseköğrenimine yurtdışında devam etme düşüncesindeki gençlerin bir bölümünün Koronavirüs ve pandemi nedeniyle bu planından vazgeçmesi söz konusu olabilir. Tercihini bu yönde değiştirenlerin, puanları doğrultusunda devlet ve vakıf üniversitelerine yönelmesini bekliyoruz. Vakıf üniversiteleri özelinde boş kontenjanları analiz eden bir çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız incelemelerde puan türleri arasında da bölüm bazlı boş kontenjan adetlerinde anlamlı farklar olduğunu gördük. Sayısal puan ile öğrenci alan bölümleri boş kontenjan oranı %18’lerdeyken, eşit ağırlık ve sözel puanla öğrenci alan bölümlerde bu oran %10-11’lere geriliyor. Vakıf üniversitelerinde en az boş kontenjan %8,5 oran ile dil puanı üzerinden öğrenci alan bölümlerde.

Ankara vakıf üniversitelerinde boş kontenjan daha az

İstanbul, Ankara ve İzmir özelinde vakıf üniversiteleri boş kontenjan miktarına baktığımızda Ankara’nın daha başarılı bir planlama yürüttüğünü görüyoruz. Ankara vakıf üniversitelerinin lisans düzeyinde boş kontenjan oranı %8’lerde. İstanbul ve İzmir vakıf üniversitelerinde bu oran %11’lere çıkıyor.

Tıp ve sağlık ile ilgili bölümler hemen doluyor

Gençlerin en çok tercih ettiği bölümleri incelediğimizde yönelimleri, ekonomik kaygıların belirlediğini izliyoruz. Gençlerin diplomalarıyla bireysel olarak en rahat iş bulabilecekleri alanları tercih ettiklerini görüyoruz. Sayısal puan türünde Tıp, Eczacılık ve Diş Hekimliği gibi sağlık branşlarında neredeyse hiç boş kontenjan yok. Pilotaj ve Havacılık Mühendisliği gibi bölümlerde de boş kontenjanlara nadiren rastlıyoruz. Sözel puan türünde Türkçe Öğretmenliği ve Gastronomi yükselen yıldız. Eşit ağırlıklı puan türünde İç Mimarlık, İktisat ve Rehberlik-Psikolojik Danışmanlık bölümleri favori, dil puan türünde ise İngilizce Öğretmenliğinde boş kontenjan çok az.

Vakıf üniversitelerinde en çok boş kontenjan kalan lisans bölümleri

Yeni nesil inşaat sektöründen ümidini kesmiş görünüyor. İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık en çok boş kontenjan bulunan sayısal puan türündeki bölümlerin başını çekiyor. Eşit ağırlık puan türünde bir dönemlerin en popüler bölümlerinden biri olan İşletme taban puanları da öğrenciler tarafından yakından takip ediliyor. Sosyoloji ve Uluslararası İlişkiler boş kontenjanların yoğun olduğu bölümler arasında.

Ön lisans da en çok tercih edilen bölümler

Ön lisans bölümlerinde boş kontenjan oranı lisans seviyesindeki bölümlere göre yüksek olmasına rağmen bazı bölümler oldukça popüler ve boş kontenjan oranları düşük. Bunların başında yine sağlık branşı bölümleri geliyor. Anestezi, İlk ve Acil Yardım, Ağız ve Diş Sağlığı bölümleri çok tercih ediliyor. Sağlık meslekleri dışında Bilgisayar Programcılığı, Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik en çok tercih edilen bölümler.

 

Vakıf Üniversiteleri doğru kontenjan planlaması için ne yapmalı?

Üniversitelerimizin yeni meslekler ve gençlerin yönelimlerini göz önünde bulundurarak ülkemizin ihtiyaçları ve istihdam politikaları doğrultusunda bölüm ve kontenjanlarını gözden geçirmesinin faydalı olacağına inanıyoruz. Sene başında Yüksek Öğrenim Kurumu’nun vakıf üniversiteleri kontenjanları için getirdiği regülasyonlar ve kısıtlamalar biraz da bu planlamanın daha sağlıklı yapılabilmesi içindi. Yeni düzenlemeyle bir bölümün kontenjan sayısı evvelki senenin kayıt yaptıran öğrenci sayısının 5 fazlası olabiliyor. Önemli olan optimum sayıda kontenjan ve istihdam bazlı bölüm çeşitliliğinin ülke sathına yaygın şekilde dağılması.

 

Neredeoku.com hakkında:

2018 yılında Türkiye’deki tüm eğitim kurumlarını listeleme vizyonu ile kurulan Neredeoku.com milyonlarca ziyaretçisine eğitim alanında yön gösteren bir platformdur. Anaokuldan doktoraya kadar tüm eğitim kurumlarını bir araya getirerek eğitim arayanlarla sunanları buluşturmaktadır.

 

 

 

Advertisement

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522