Dolar 32,3110
Euro 35,1085
Altın 2.281,11
BİST 8.898,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

16 Nisan Perşembe Gazete Özetleri

Başlıklar

16 Nisan Perşembe Gazete Özetleri Korkusuz Gazetesi

”39 lirayı al sen geçin”. 16 Nisan perşembe gazete özetleri Koronavirüs ekonomik önlem paketine muhalefetten tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, salgın sürecinde işverenlere 3 ay işten çıkarma yasağı getiren yasal düzenlemenin ”İşçiyi sefalete mahkum etme” anlamına geldiğini savundu. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilecek ödeneği eleştiren Ağbaba şöyle dedi: ”Günlük 39,24, aylık bin 177 lira… Agari ücretten az. Kira, fatura ve kredi borçları için hiçbir yardım yok. İşverene ise işten çıkartmanın önü açıldı.

Akşam gazetesi ”49 saat filyasyon”. 81 ilde oluşturulan Filyasyon ( saha incelemesi) ekipleri, vaka bildirdiği an harekete geçiyor. Ekipler öncelikle, hasta ve hastayla teması olanları hızla korumaya ve periyodik izlemeye alıyor. Türkiye genelindeki 4600 filyasyon ekibi, tespit edilen yaklaşık 262 bin temaslı kişinin yüzde 95,8’ine ulaştı. Vaka başı filyasyon sayısı 4,3 ortalama süre de 49 saat olarak gerçeklşti.

Analiz gazetesi ”Bütçe üç ayda 29,5 milyar TL açık verdi”. Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, martta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 azalarak 47 milyar 433 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 15,6 artışla 91 milyar 162 milyon lira oldu. Bütçe martta 43 milyar 719 milyon lira ve ocak-mart döneminde 29 milyar 582 milyon lira açık verdi.

Anayurt gazetesi

”Balıkçılık av sezonu sona erdi”. Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada, balıkçılık av sezonunun sona ermesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pakdemirli, 2019-2020 balıkçılık av yasağının 15 Nisan tarihi itibarıyla başladığını belirterek, av sezonun mezgit, kalkan, hamsi, istavrit, sardalya ve çaça gibi balık avcılığı açısından verimli geçtiğini ve su ürünleri sektörünün geçen yıl bir milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Türkiye’nin su ürünleri sektöründe net ihracatçı olduğunu kaydeden Pakdemirli, geçen yıl 100’e yakın ülkeye 1 milyar 25 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Aydınlık gazetesi ”Devamlılığı sağlayalım”. Kurallara uymak ve tedbirli davranmak sonuç vermeye başladı. Fakat pazartesi günü marketlerde sosyal mesafe kurallarının göz ardı edildiği görüldü. Bazı sokaklarda da çocuklar oyun oynamaya devam ediyor. Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, sayılardaki azalmanın sevindirici olduğunu söyledi. ‘Önemli olan düşüşün devamlılığını sağlamak’ diyen Eyüpoğlı, mesafe ve hijyene dikkat etmek zorunda olduğumuzu belirtti.

Cumhuriyet gazetesi ”Yasaları çiğnedi”. Fahrettin Altun’un, izinsiz çivi bile çakılamayan Kuzguncuk’taki evinin yanındaki arazide pergola ve şömine yaptırdığını ortaya çıkaran gazetemize terör soruşturması açılması tepki çekti. CHP’li Özel, Altun’un salgın döneminde kanunları çiğnemekle meşgul olduğunun ortaya çıktığını belirtti. İktidarın işine gelmeyen haberleri terör kapsamına soktuğunu söyleyen Özel, ”Başsavcılık, kanuna aykırı işlem için soruşturma, açacağına, kanundışılığa geçit veriyor” dedi. CHP’li Özkoç, Altun’dan başka kimse girmesin diye kiralama ihalesinin saatinin belirtilmediğini öne sürdü.

16 Nisan Perşembe Gazete Özetleri Diriliş postası

”Şefkat eli uzatıyoruz”. Türkiye’nin hiçbir uluslararası kuruluştan destek veya yardım talep etmeden korona ile mücadele ettiğini anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ”Ülkemizin şefkat elini dünyanın dört köşesine uzatıyoruz. Virüs sonrası döneme de en iyi şekilde giren ülkelerin başında geleceğiz” dedi. Albayrak, 4,4 milyon aileye biner liralık yardım ödemesinin  yakında başlayacağını dile getirerek, ”2,1 milyon vatandaş için de 12,1 liralık kaynak tahsis edildiğini” anımsattı. Albayrak, insanların işlerini kaybetmemesi için tüm imkanları kullandıklarını açıkladı.

Doğru haber gazetesi ”Yemen çağrısı”. HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Yemen’de milyonlarca insanın ciddi anlamda yardıma muhtaç olduğunu dile getirerek, ”Yemen’de açlıktan ölme tehlikesiyle yüz yüze olan insanların sayısı bütün dünyada Kovid-19 salgınına yakalananların sayısından fazladır. Sivil halkın insanca yaşayabilmesi için gıda, su ve tıbbi malzeme tedariki sağlanmalı, insani yardımlar ülkenin tüm bölgelerine güvenli bir şekilde ulaştırılmalıdır.

Dünya gazetesi ”Temassız ticaret raylara kaldı”. Salgınla birlikte karayoluyla taşımaların durması sonrası gündeme gelen temassız ticaretin yıldızı demiryolları oldu. Türkiye’nin ihracat taşımalarında demiryolunun payı son bir aylık dönemde yüzde 100’e yakın oranda artış gösterdi. Deniz, kara be havayoluna kıyasla taşımalardaki payı düşük düzeyde kalsa da, bazı hatlardaki yoğunluğun önceki dönemlerin üç katına ulaşmasıyla vagon arzında sıkıntılar yaşanıyor. TCDD arızalı araçların onarımı için ihale açarken, demiryoluna artan talep askıya alınan özel sektör yatırımlarını da yeniden gündeme taşıdı. Sektör temsilcileri, yeni yatırım için altyapı ve mevzuattaki eksikliklerini giderilmesini istiyor.

Evrensel gazetesi

”Salgın hastanelerde bulunamaz”. Salgının hastanelerde karşılanıp durdurulmaya çalışılması halinde, salgının uzun süreceğini ve can kaybının çok olmasının kaçınılmaz olacağını ifade eden Adıyaman, ”Avrupa ve Türkiye’nin yaşadığı bu felaketin ve başarısızlığın temel nedeni salgın yöntemine uymamak, salgını karşılayabilecek sağlık kurumlarını ve sağlık örgütlenmesini yok etmektedir” dedi.

Birgün gazetesi ”Gazeteleri hazırlamak, basmak, dağıtmak çok zor”. Koronavirüs salgını sürecinde tirajların düşmesi ve sokağa çıkma yasağının plansızca getirilmesi nedeniyle çok sayıda gazete ekonomik darboğaza düştü. Basın meslek örgütü temsilcileri gazetecilerin darboğazdan kurtulması için acil desteğin şart olduğunu söyleyerek, Basın İlan Kurumu’nun sorumluluk alması gerektiğini vurguladılar. DİSK Basın İş Bankası Faruk Eren ”Covid-19 salgını nedeniyle gazete satışlarının düşmesi gazetelere büyük bir darbe oldu. Gazete satışlarında yüzde 25’lere varan düşüş yaşanırken, buna bir de hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağındaki rezaletler eklendi. Cuma gününden basılan gazeteler balya balya ortada kaldı” dedi.

Hürriyet gazetesi ”İpuçlarını inceliyorlar”. Hastaların temas ettiği kişilerin zincirleme olarak taranması anlamına gelen ‘filasyon’ uygulaması 24 saat kesintisiz yapılıyor. İstanbul’da 1200, Ankara’da 900 kişi ekiplerde görev alıyor. 3’er kişilik ekipler, Türkiye çapında dedektif titizliğiyle ipuçlarını tek tek inceliyor. Edindikleri bilgiler Halk Sağlığı Bilgi Sistemi’ne aktarıyor. Yeni korona vakası geldiğinde sahadaki ekiplere haber verilerek öncelikli olarak hasta izole ediliyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522