Dolar 32,5476
Euro 34,9203
Altın 2.442,27
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Gazeteler Tarih mi Oluyor ?

Başlıklar

Gazeteapp.com adresi  sizlerle yüzlerce gazeteyi günlük sayılarıyla yayınlamak ile kalmayıp gazeteler tarih mi oluyor üzerine güncel bilgileri ve kapsamlı analizleri paylaşıyor. Gazete, yüzyıllardır insanoğlu’nun kullandığı kitlesel iletişim araçlarından birisidir. İlk gazete binlerce yıl önce üretilip, günümüze kadar evrilerek gelmiştir. Lakin veriler ve analizler gelecek yıllar içerisinde gazetelerin tarih olacağıla ilgili ipuçları veriyor.  Bu metinimizde sizlerle Gazetelerin geleceği hakkında bilgilerimizi ve çeşitli analizleri paylaşacağız.  Bizleri ziyaret etmeyi unutmayın !

 

Gazete’nin Gelişim Evresi

Gazete ; halka bilgi akışını sağlayan, yaşanan olayları, gelişmeleri, siyasi konuları ve sosyal olayları hakkında detaylı metinlerin yazıldığı ve okuyuculara ulaştıran bir medya organıdır. Gazeteler, belirli bir bölge’nin ya da kentin gözü kulağıdır. Yaşanan gelişmeleri, olayları merak eden okuyucuları soluklarını gazetelerden alır. Gazeteler, temelinde halka bilgi akışını sağlayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlardır. Günümüzde bu tanım oldukça farklılık göstermektedir.

Gazete’nin Kısa Tarihi

Gazete, ilk Roma İmparatorluğunda kullanılmıştır. Yüzyıllar önce üretilen gazete iki bin adet üretilmişti. İmparatorluğun belirli kesimlerine iletilen gazete,  Krallığın kazandığı toprakları, başarılarını, gladyatör savaşlarını, getirelen kurulları ve sosyal olayları anlatıyor. Gazeteyi, ilerleyen yıllarda Çin kullanacaktı. Çin’den sonra tüm Dünya’ya mal olmuştur. Gazetelerin yüzlerce yıl önce işlevselliğini gerçekleştirirken de günümüzde de bu değerini korumaktadır.  İlerleyen yüzyıllarda matbaa’nın icadı ile birlikte gazeteler altın çağını yaşadı. Günlük yüzlerce gazete basılıp, halka dağıtılıyordu. Bu şekilde halk yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olabiliyordu. Gazeteler, tarih boyunca halkların ve toplumların oldukça önemli gördüğü bir alan olarak korunmaktadır.

1900’li yılların başında ise günde on binlerce gazete basılıyor ve okuyucularına dağıtılıyordu. Daha öncede belirli bir bölge ya da kent üzerinden yayın yapan gazeteler, gelişen teknoloji ile daha kitlesel yayınlar yapabilme şansına erişmiştirler. Artık Dünya’da yaşanan gelişmeleri kısa bir süre içerisinde herkes öğrenebiliyordu. Savaş progpagandaları’nın en güçlü yayını ise maalesef gazetedir. Gazeteler, belirli bir mevki’nin boyundurluğu altına girerek verilen direktifler ile manşetlerini hazırlanmıştır. Dünya Savaşları’nın sonlanması’nın ardın Soğuk Savaşına giren dünya, yine gazeteleri  ve medya organlarına hükmetti. Aynı dönemlerde birçok bağımsız gazeteler, el altından okuyucularına ulaşmaktaydı.

 

Gazeteler Tarih mi Oluyor ?

 

2000’li yıllara yaklaşınca gazeteler yeni bir çağ’a giriş yapmaya hazırlanıyordu. Google’nin icadının getirdiği yenilikleri binlerce sektöre, kültüre, mesleği  etkliledi. Artık yeni bir çağ’ın başlangıcına şahir ediliyordu. Tüm yayınlar  hızla dijitalleşmeye başladı. Gazeteler tarih mi oluyor? Artık gazete okuyucuları  dijital organlar üzerinden gazetelerini okuyordu.  Gazeteler, kitlelerini kaybetmemek için sürat ile dijitalleşmeye başladılar. Dijitalleşen gazeteler, birçok yenilikleri platformlarında kullanmaya başladılar. Artık haberler video klipler ile çok daha güçlenmekteydi. Aynı dönemlerde Tiraj sayıları yavaş yavaş düşmeye başlıyordu. Teknoloji’nin gelişmesi , akıllı telefonların ortaya çıkması ile birlikte dijital alanlar değerini 2 kat arttırdı. Dijital medya’nın getirdiği önemli kolaylıklar ve avantajlardan herkes faydalanıyordu. Raflarda yerini alan gazeteler, gün geçtikçe sayılarını yitiriyirdu.

 

Gazeteler Tarih mi Oluyor ?

Dijital medyanın gelimeşesi ve gazete okuyucuları’nın bu alanlara yönelmesi ile Tiraj sayıları düşüşe geçiş sağladı. Sizlerle Türkiye İstatistik Kurumu olan TÜİK’in yayınladığı verileri paylaşıyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’dan elde edilen bilgiler ve verilere göre Türkiye’de yayın yapan tüm dürgiler ve gazetelerin Tiraj sayılarında 2016 yılın’da  %20 ‘lik bir düşüş göstermiştir. Toplam tiraj’da gazetelerin verileri yansıttağı ortalama % 92 olarak kayıtlara geçmiştir. Yani tomlam tiraj düşüşünün çok büyük bir nedeni gazetelere ait. Gazete tirajları’nın düşmesinin önemli birkaç dayanağında birisi ; ‘’ İnsanlar artık internetten okuyor. Ücretsiz ve istediğin zaman ulaşıyorsun ‘’ gibi durumlar sıralanabilinir.  İnternet üzerinde gazete okuyan okuyucuların etkisi ve gazetelerin arz talep noktasında yetersiz olduğıu verileri ortaya çıkıyor. Gazete, okuyucuları’nın büyük bir kısmı sabit bir gazete’nin tüm sayısını beğenmediği ve bunu dijital medya’dan dilediği gibi elde edebiliyor.

Aynı dönemlerde diğer Ülkeler’de düşen tirajlar ise şu şekilde ; Amerika’da %9 bir düşüş gözlemleniyor. Diğer bir ülke olan İngiltere’de % 6 ‘lık bir düşüş gözlemleniyor. Dünya’da farklı sayılar ile olsa da tiraj sayılarının oldukça düştüğü gibi veriler gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Tirajları düşen gazeteler, dijital medya üzerinden yayınlarına ağırlık vermeye başladılar.

 

 ‘’ Gazeteler 2030 Yılında Tamamen Ortadan Kalkacak ‘’

Bir diğer araştırma ise gazetelerin tamamen ortadan kalkacağı ile ilgili. Yapılan bir araştırma’da elde edilen verilerde Tiraj ile yayın yapan gazetelerin, tamamen ortadan kalkacağı. Günümüzde elde edilen veriler, yapılan araştırmadan çıkan sonuçları yalanlamak yerine güçlendiriyor. Gazete sayıları’nın düşmesinin en büyük sebepleri arasında  ise Dijital Gazetecilik bulunmaktadır. Dijital gazetelerin kolay ulaşılabilir olması, pratikliği ve anlık manşetlerin oluşturulması, gazete okuyucularının oldukça dikkatini çekmektedir. Bu gibi birçok avantajlar okuyucuları, dijital yayınlara sevk etmektedir.

Dijital gazete’nin avantajlarından bir tanesi de gazetelere para verilmiyor olmasıdır. Okuyucui okumak istediği gazete’nin web adresine ya da uygulamasına erişerek dilediği gibi haberleri okuyor ve karşılığında herhangi bir ücret sağlamıyor. Şöyle bir önek verildiğinde fikir daha da güçleniyor; Marketten x gazetesini temin etmek istiyen birisi gidip marketten temin ettiğinde evinde sadece okuyabileceği x gazetesi olmaktadır. Aynı kişi dijital gazete okuyor olsaydı yüzlerce gazeteye anlık olarak erişim sağlayabilecekti ve hiçbir ücret ödemeden .

Yapılan araştırmalardan elde edilen veriler  ile birlikte gazetelerin yaklaşık 10 yıl sonrasında tam anlamıyla tarih olacağı düşünülmektedir. Gazeteler, tamamen Dijital gazetecilğe yönelerek okuyucularına orada kucaklayacaktır. Türkiye ve Dünya’da yayın yapan yapan yüzlerce gazeteyi, gazeteapp.com adresinden ulaşabilir. Dilediğiniz gibi okuyarak, fikir sahibi olabilirsiniz. Bizleri ziyaret etmeyi unutmayın !

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522