Dolar 32,4532
Euro 34,7313
Altın 2.441,41
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler

Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler hakkında detaylı bilgiler ulaşmak için doğru adrestesiniz. Gazeteapp.com olarak sizlere yayımcılık ile ilgili birçok bilgiyi paylaşıyoruz. Ayrıca web adresimizde Türkiye’de yayın yapan tüm gazetelere ulaşabilir, detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Bizleri ziyaret etmeyi unutmayın !

 

Başlıklar

 Türkiye’de Gazetecilik Üzerine

Gazetecilik, temel olarak bakıldığında ; Bilgiyi, olayı, haberi ve sosyal olayları halka aktaran kişilere verilen isimdir. Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler, genel olarak belirli bir yayın evi, gazete, dergi ve online platformlarda haberlerini sunmaktadırlar. Gazetecilik kültüründe görülen özellikler ise belgelere dayanarak haberleri üretmek, hedef göstermemek, belirli bi zümreye hizmet etmemek, ahlak kurallarına ve toplum değer yargılarına göre hareket etmek gibi kültürel özelliklere sahiptirler.

Türkiye’de yaşamış ve gazetecilik mesleğini icra etmiş önemli kişiler hakkında detaylı bilgiler sizlere sunmadan önce bu coğrafya’da gazetecilik yapan ve yapmış kişilerin isimlerini sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızın devamında önemli gazetecilerin, yaşamları üzerinde detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.

Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler

–  Feyyaz Tokar

– Fikri Akyüz

– Galip Erdem

– Haldun Taner

– Haluk  Şahin

– Hasan Karakaya

– Hasan Pulur

– Hayrettin Karaman

– Haşmet Babaoğlu

– Hulki Cevizoğlu

– Hüseyin Rahmi Gür Pınar

–  Abdi İpekçi

– Abdurrahim Karakoç

– Ahmed Arif

– Ahmet Altan

– Ahmet Hakan Çoşkun

– Ali Rıza Alp

– Banu Avar

– Bejan Matur

– Bekir Çoşkun

– Betül Mardşn

– Can Dündar

– Cemal Enginyurt

– Negahan Alçı

– Namık Kemal

– Nazlı Olcak

– Nihat Genç

– Nil Gün

– Ertuğrul Kürkçü

– Cüneyt Özdemir

– Uğur Mumcu

– Hrant Dink

– Fatih Portakal

– Ece Temelkuran

– Orhan Piroğlu

– Peyami Safa

– Tuncay Özkan

– Soner Yalçın

– Haldun Taner

– Refik Halit Karatay

– Sunay Akın

– Soner Yalçın

– Yılmaz Özdil

– Murat Sevin

– Kemal Okuyan

Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler

Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler i sizlerle sıraladık. Sizlerle paylaştığımız liste Türkiye’de tanınmış gazetecilerden oluşuyor. Türkiye’de görev yapmış tüm gazetecileri listelendirebilmek oldukça olası görünmemekte. Sizlerle paylaştığımız gazetecilerin arasında halk tarafından sıkı takip edilen gazetecilerde mevcut. Uzun yıllardır gazetecilik hayatında yer alan ve yüzlerce haberleri manşetlere taşıyan bu özel gazeteciler hakkında daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

 Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler

Namık Kemal

Namık Kemal, 21 Aralık 1840 yılında Trakya Bölgesi olan Tekirdağ’da hayata gözlerini açtı. Namık Kemal ağırlıklı olarak yazar ve devlet adamı olarak bilinmesine rağmen gazetecilik geçmişi de bulunmaktadır. Namık Kemal, yaşadığı dönemlerde gazete kültürü yavaş yavaş gelişmeye başlıyordu. Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler arasında yazmaya meraklı olan Namık Kemal, Fransa’ya gitmiş eğitim almış ve Osmanlı’ya coğrafyasına tekrardan dönmüştür. Aynı dönemlerde Şinasi, Tasvir-i Efkar gazetesini yayımlamaktaydı. Tasvir-i Efkar gazetesi, yayın çizgisi ile saltanat karşıtlığı oluşturduğu gerekçesiyle sürekli baskı altındaydı. Şinasi, ülke’den ayrılması gerektiği dönemde, Tasvir-i Efkar gazetesin, Namık Kemal’a bırakır.  Namık Kemal, gazeteyi üstlenerek yayın hayatına devam ettirir. Gazete, halkın sıkıntılarını ve yönetim şekli ile ilgili yaptığı eleştiriler ile birçok kez hedef noktası olur. Baskılar neticesinde gazete, kapatılmak zorunda kalır. Namık Kemal’in gazetecilik hayatı ise yeni başlamaktadır. Günümüz’de en çok okunan gazetelerden olan Hürriyet ‘e etkisinin çok olduğu bilinmektedir. Namık Kemal 1888 yılında 47 yaşında hayata gözlerini yumar. Geri’de yüzlerce haber, roman, şiir, hikaye bırakmıştır .

 

Uğur Mumcu

Uğur Mumcu,  22 Ağustos 1942 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Uğur Mumcu eğitim hayatını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesin’de okumuştur.  Uğur Mumcu öğrenci yıllarında Cumhuriyet Gazetesi için yazdığı yazı ile Yunus Nadi Ödülüne hak kazanmıştır. Henüz genç ve dinamikken sağlam adımlarla gazetecilik hayatına başlamış ve devam ettirmiştir.  Uğur Mumcu, takvimlerin 1975 yılını gösterdiği düzenli olarak Cumhuriyet gazetesinde yazı yazmaya başlamıştır. Köşesinin başlığı düzenli olarak ‘’ Gözlem ‘’ adını taşıdı. Gazetecilik yaptığı sırada birçok kitap yazmış ve yayımlamıştır. Türkiye’de Tanınmış Gazeteciler arasındaki Uğur Mumcu,  ilerleyen dönemlerde  Sakıncalı Piyade, Bir Pulsuz Dilekçe kitaplarını yayınladıktan sonra Rutka Aziz ile birlikte tiyatro oyunu olarak uyarladı. Çok yönlü bir gazetecilik anlayışına sahip bir gazeteci olarak hatırlarda niyaz edilir.  Uğur Mumcu yaşadığı dönemlerde oldukça önemli bir gazeteci olarak nitelendirilmekteydi. Konuları ele bakışı ve cesareti ile örnek bir  gazeteciliği yansıtıyordu. Türkiye’de birçok gazeteci yetiştirmesine de vesile olmuştur. Uğur Mumcu,  24 Ocak 1993’te Ankara’da evinin önünde arabasına koyulan plastik bombanın patlaması sonucu hayata gözlerini yumdu.  Patlamadan sonra delil için araştırma yapan görevliler hiçbir bulguya rastlanmadığını ve etrafın süpürge ile süpürüldüğünü aktardı. Uğur Mumcu’nun saldırısını Radikal İslam örgütleri üstlendi. 1994 yılında merhum gazeteci için bir Vakıf kurulmuştur.

 

Hrant Dink

Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da hayata gözlerini açtı. Ailesi’de Sivas’ta doğup, büymüştür. İlerleyen yıllarda ailesinin İstanbula taşınmasının ardın Anne ve Babası boşanmıştır. Hrant Dink ve iki kardeşi yetimhaneye yerleştirildiler.  Liseyi bitiren genç Hrat, İstanbul Üniversitesi’nde Zoooji alanında akademik eğitim almıştır. İlerleyen yıllarda ise yetimhane’de tanıştığı ve birlikte büyüdükleri Rakel ile evlenmişlerdir.  Hrant Dink, birçok gazeteye yazılar yazmaya başlamıştır. Halk nezdinde karşılığı olan yazılar, gün geçtikçe popülerleşmeye başlamıştır. Birçok gazete, köşe yazarlığı yapan Hrant Dink, yazıları bir grup tarafından öfkeyle karşılanmıştır. İlerleyen süreçlerde birçok tehtit alan Hrant Dink, gazeteciliğini sürdürmüş ve devam ettirmiştir.  Dink, sahibi olduğu Agos Şişli’de bulunan Agos gazetesi’nin çıkışında yakın mesafede üç el silah atışıyla hayatını kaybetmiştir. 19 yaşındaki katil zanlısı babası tarafından polise ihbar edilerek, yakalanmıştır. Hrant Dink, yaşamınında ve yaşamını kaybettikten sonra yüzlerce ödül adına armağan edilmiştir.

 

Online Gazete oku

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522