Dolar 32,5476
Euro 34,9203
Altın 2.442,27
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Dağlık Karabağ son durum

Başlıklar

Dağlık Karabağ son 5 günlük durum raporu

Dağlık Karabağ, Önce SSCB, daha sonra BM tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak kabul edilen Dağlık Karabağ bölgesi 1988-1994 yıllarından sonra en büyük çatışmalara sahne oluyor.

27 Eylül’de başlayan çatışmalara orta ölçekli bir savaşı andırıyor. Henüz Savaş uçaklarının yoğun kullanılmadığı çatışmalarda Azerbaycan ordusu kullandığı Türkiye ve İsrail yapımı Silahlı ve Silahsız İnsansız Hava Araçları (Heron ve TB2 S/İHA) ve Kamikaze dronelarla Ermenistan ordusuna etkili taarruzlar gerçekleştiriyor.

30 yıldır Karabağ, Ermenistan sınıra yaptığı etkili savunmalara rağmen Azerbaycan karşısında tutunmakta büyük güçlük çekiyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığının hergün yayınladığı İha/Siha görüntüleri ile savaşın psikolojik üstünlüğünü elinde tutuyor. Buna karşın Ermenistan tarafı yayınladığı videolarda anti-tank ve piyade saldırılarına yer veriyor.

Azerbaycan, çatışmaların başladığı ilk günden itibaren kararlı ifadelerle Dağlık Karabağ’ı özgürleştireceğini dillendirirken, Türkiye ve Pakistan başta olmak üzere birçok ülkeden de destek açıklamaları geldi. Ermeni tarafı ise sıklıkla ateşkes isteğini dile getirmekte tabi uzmanlar bu ateşkes isteğinin sebebini kuvvetlerinin Azerbaycan ordusu karşısında yaşadıkları hezimetten kaynaklandığını ifade etmekteler.

Çatışmaların başladığı 27 Eylül’den bu yana geçen 5 günlük süreçte Azerbaycan Savunma Bakanlığının açıkladığı Ermenistan ordusunun kayıpları ise şöyle;

230 Tank ve Zırhlı Araç

250 Topçu ve Füze Sistemi

38 Hava Savunma Sistemi

10 Komuta Merkezi

7 Mühimmat Deposu

130 Askeri Araç

1 S-300 Hava Savunma Sistemi imha edildi.

Azerbaycan’ın askeri gücü

Son yıllara kadar Ermenistan gibi askeri gücü Rusya silahlarında oluşan Azerbaycan günümüzde ise İsrail ve Türkiye’den füze, topçu roketi sitemleri, silahlı ve silahsız insansız hava araçları tedarik etmekte. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar özellikle Türkiye’nin Azerbaycan ordusunun gücünü silah ve operasyonel anlamda artırmasında büyük katkısı olduğu yönünde.

Azerbaycan yıllık ortalama 2 milyar $ seviyelerinde savunmaya bütçe ayırırken, Ermenistan ise en fazla 600 milyon $ seviyelerine çıkabilmektedir. Bu da aradaki bütçe farkının 3 kattan fazla olduğunu göstermektedir.

Aktif kuvvetler 126.400

Yedek kuvvetler 575.000

Tank envanteri 500+

Zırhlı araçlar 1400+

Savaş uçağı envanteri 145+

Helikopter envanteri 85+

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522