Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Gazete Terimleri Nelerdir ?

Gazete okumak ve gazeteler hakkında bilgi almak için doğru adrestesiniz. Bu yazımızda sizlere gazete terimleri nelerdir hakkında bilgiler vereceğiz. Web adresimizde gazeteler hakkında detaylı bilgiler verirken, gazeteleri okumanız için sizlerle paylaşıyoruz. Web adresimizde yüzlerce gazeteyi bulabilir dilediğiniz gibi okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca web adresimizi  ziyaret etmeyi unutmayın !

 

Başlıklar

Gazete Manşetleri Üzerine

Gazete manşetleri, tüm toplumların kullandığı iletişim ara.larından biridir. Gazeteler, temelinde halka bilgi akışını sağlamak, güncel olayları paylaşmak ve olaylar hakkında toplumlara ya da belirli bir kitleye bilgi vermeyi güder. Gazeteler bir nevi güncel bilgi kaynaklarıdır. Gazete terimleri nelerdir sorusundan önce gazetelerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bazı çeşitler; Medya, Magazin, Siyaset, Bilim, Tarih, Kültür, Sanat, Politika, Sosyal Konular, Sağlık ve Finans gibi konular en popüler örneklerdir. Bu gazeteler günlük ya da haftalık olarak okuyucularına hizmet etmektedirler.

Gelişen teknoloji ile birlikte gazeteler, yayın niteliğini değiştirmişlerdir. Online platformlar çoğalmaya başlamış ve gelişmeye başlamıştır. Bununla beraber Tiraj ile yayın yapan gazeteler, sürat ile dijitalleşmeye başlamıştır. Günümüzde Tiraj ile yayın yapan gazetelerin neredeyse tamamının bir web platformu bulunmaktadır. Gazeteler, online olarak okuyucuları karşısına çıkarak her alanda kucaklaşmaya başlamışlardır. Dijitalleşen gazeteler, teknolojik birçok nimetlerden faydalanmaya başlamışlardır. Bunlardan birisi de video oynatabilme özelliğidir. Raflarda yerini alan gazeteler, bir olayın ya da konuyu fotoğraf ile güçlendirirken, online gazeteler video klip oynatabilme şansına sahip olmuşlardır. Gazeteler bu yöntemi kullanarak, ürettikleri haberleri güçlendirmişlerdir.

Teknoloji, tiraj ile yayın yapan gazeteleri oldukça sekteye uğratmıştır. Okuyucuların büyük bir kısmı teknolojinin pratikliğini kullanarak, online gazetelere yönelmiştir. Bu durumda raflarda gazetelerin eksilmemesini getirmiştir. Gazetelerin tiraj sayısı azalmaya başlamış ve ekonomik olarak güçlük çekmişlerdir. Bu durumun önüne geçmeyi hedefleyen gazeteler, dijital medyaya yoğunluk vererek, okuyucularını oradan yakalamaya çalışmıştır. Online olarak yayın yapan gazeteler ise geniş kitlelere seslenebilme avantajını sağlamışlardır.

gazete terimleri nelerdir

Gazete Terimleri Nelerdir

Sizlere Gazetecilerin ve yayın yapan gazetelerin kullandığı terimler hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın devamında duyduğunu ya da duymadığınız birçok terim ile karşılaşabilirsiniz.

Sürmanşet

Gazetecilerin arasında en popüler olan terimlerden bir tanesidir. Sürmanşet, kelime anlamı itibari ile şu anlama gelmektedir. Gazetelerin Manşet kısmı’nın üzerinde yer alan yazıdır. Bu yazılar dikkat çekici ve çarpıcı başlıklardır. Bu yazıların gazetenin okuyucusunu etkilemeye çalışmaktadır. Bu şekilde okuyucu etkilenirse o gazeteyi alacaktır.

Manşet

Gazete terimleri nelerdir sorusuna cevaben, Manşet ise şu anlama gelmektedir ; Yaşanılan en büyük olayı ya da haberi ön plana çıkartıp, vurgulamak için kullanılan yazılardır. Örneğin; ‘’Dolar’a Şok Darbe ‘’ gibi örnekler verilebilir. Manşetler, istisnasız her gazetede olan başlıklardır. Online gazeteler de bu yöntemi kullanmaktadırlar. Okuyucu ile temasın önemli bir noktasıdır.

Ajans

Ajanslar, Dünya’da yaşanan olayları ve gelişmeleri okuyucuları sunmak için haberleri üreten ve yayan bir kuruluştur. Olayları ve haberleri kendi havuzunda taşıyan Ajanslar, bu haberleri haber kuruluşlarına, televizyonlara, gazetelere, internet sitelerine ve radyolara satmaktadırlar. Ajanslar, kendi bünyeleri üzerinde yüzlerce muhabir ve kameraman tutmaktadır. Örnek olarak Anadolu Ajansı çalışan sayısı üç bini aşkındır.

Köşe Yazısı

Köşe yazıları istisnasız her gazete ve haber sitesinde yer alan kısımlardır. Yazarların kendilerine ait köşeleri bulunmaktadır. Yazarlar kendilerine ayrılan bu kısımları, günlük ya da haftalık olarak yazılar yazarlar. Köşe yazarları genelde alanında uzman olan kişiler üzerinden oluşmaktadır. Ünlü yazarlarda tek seferlik olarak gazetelere konuk olmaktadırlar. Köşe yazılarının içeriklerini ise gündem ve yazarlar belirlemektedir. Yazarlar, yaşanan olayları ya da yazmak istedikleri konu üzerinden fikirleri ve düşüncelerini bu kısmı yazmaktadırlar. Ayrıca bu köşeler, sanatsal ve edebi kaygılar da taşımaktadır. Örneğin, Türkiye’de birçok ‘’ Şiir ‘’ köşesi bulunmaktadır. Birçok şair bu köşelere yazılar yazmaktadır.

Tekzip

Tekzip, var olan haberi ya da olayı yalanlama olarak kullanılan bir terimdir. Gazeteler, bu kısmı yaşanan olayları ya da kendi haklarında çıkmış, gerçeği yansıtmayan olaylar hakkında yazılar yazarlar. Örnek verilecek olursa  ‘’X. Gazetesi’nin 3 Nisan 2004 yılında yazdığı, gazetenin 6. Sayfasında yayınlanan ve F. İ isimli yazar tarafından kaleme alınan ‘’x‘’ başlıklı yazı, haksız ve gerçeğe itibar etmeyen bir yazıdır. X gazetesinin manevi haklarına ve ticari imajına saldırı eden bir yayındır. ‘’bu Tekzip’in en somut örneğidir. Kişiler kendi haklarında çıkan yazıları ve haberleri bu şekilde de yalanlayabilmektedir. Bunu aynı şekilde gazetelerde gerçekleştirmektedir.

Asparagas

Asparagas, gerçeği yansıtmayan haberler ve uydur haberlere verilen isimdir. Gazetelerde oldukça sık rastlanan bir terim olarak kullanılmaktadır. Örneğin ; X gazetesi ünlü bir kişi hakkında ilişkisinin olduğuna dair bir haber yayınlamıştır. Lakin bu durum gerçeği yansıtmamaktadır. Asparagas, kelimesini ağırlıklı olarak Magazin gazetelerinde ya da Magazin sayfalarında görmeniz mümkündür.

Aktüalite

Aktüalite, temel olarak eski bir  haber tekrardan canlandırmak olarak nitelendirilmektedir.

Desinatör

Gazete terimleri nelerdir sorularından olan desinatör, Gazetelerin ve dergilerin için üretilen haberin canlandırılmasıdır. Örneğin x gazetesi bir kazayı haberleştirmiştir. Lakin üretilen haber hakkında detaylı bir görsel veri elde yoktur. Haberci  ellerindeki verilere ve olay şahitlerinden aldıkları bilgiler ile yaşanılan olayı canlandırırlar.

Spot

Spot, yazılan haber kısmında bir cümlenin ya da olayın büyük harfli puntolar eşliğinde yazılmasıdır. Haberciler genel de Spot uyguladıkları kısmı ön plana çıkartmayı hedeflemektedirler. Haberin içerisindeki kısmı Spot uygulayarak, okuyucunun dikkatini çekmeyi hedeflemektedir ya da okuyucuya haber ile ilgili bilgileri vermektedir.

Tiraj

Tiraj bir gazetenin baskı sayısıdır. Tirajlar, gazetelerin ayakta durabilmeleri için oldukça önemlidir. Gazetelerin, günde kaç sayı çıkaracaklarına verilen bir terimdir. Örneğin ; Resmi Gazete’nin bugünkü Tirajı 2.132 ‘dir. Yani Resmi Gazete, bugün toplamda 2.132 sayı çıkartmıştır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522