Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Yasak kalktı sokaklar hareketlendi

Başlıklar

Korkusuz gazetesi Yasak kalktı sokaklar hareketlendi

”Vatandaş’ta gelirmi kaldı ki borçlansın”. Yasak kalktı sokaklar hareketlendi. CHP Sözcüsü, salgon sürecinde vatandaşın ekonomik desteklere ihtiyacı olduğunu vurguladı. Konut, taşıt, sosyal hayat ve tatil kredisi paketlerinin vatandaşı daha da zora sokacağını belirten Öztrak ”Vatandaşta gelir mi kaldı ki” dedi. Faik Öztrak şöyle konuştu: ”Vatandaş mevcut borcunu ödemeye çalışıyor. Onlar, kamu bankaları aracılığıyla krediler vereyim diyor. Bu işler böyle çözülmez, ekonomi böyle canlanmaz. Daha hala bu işin ciddiyetini anlamadılar.

Akşam gazetesi ”Trafik yüzde 50’yi aştı”. İstanbul sokakları 2.5 ay sonra ilk kez bu kadar kalabalıktı. İşyerlerine dönüşün de etkisiyle trafik yoğunluğu yüzde 50’yi aştı. Caddeler, sahiller doldu, AVM’lerde kuyruk oldu. İBB’nin araç sınırlaması yüzünden metrobüs ve otobüs duraklarında da ciddi yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar, ”Bu şartlar altında nasıl sosyal mesafeye uyalım” diye isyan etti.

Analiz gazetesi ”Erdoğan’dan 82 günlük koronavirüs diplomasisi”. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye’de ilk vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden 1 Haziran’a kadar geçen 82 günlük süreçte yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğinde çok sayıda ülke lideri ile telefonda görüştü. Bazı liderlerle birden fazla görüşen Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de telefonda konuştu.

Aydınlık gazetesi ”Normalleşmeye ilk adım”. Türkiye normalleşmeye ilk adımını attı. Kamuda esnek çalışma sona erdi. Restoran, kafe, kıraathaneler, plaj ve havuzlar, spor salonları, kreşler açıldı. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı önlemler rehberi ise ancak dün yayımlandı. Normalleşmenin üç kuralı: Maske, sosyal mesafe ve hijyen. Normalleşmenin ilk gününde özellikle İstanbul’da ulaşımdaki yoğunluk dikkat çekti, metrobüsler tıklım tıklım doldu.

Cumhuriyet gazetesi

”Çarşılar kafeler açıldı”. Yasak kalktı sokaklar hareketlendi. Salgın önlemleri kapsamında yaklaşık 3 aydır süren kısıtlamalar önemli ölçüde kalktı. Kapalıçarşı dahil, çarşılar ve kafeteryalar açıldı. İç hat uçak seferleri başladı. Adalar’a giriş çıkış serbest bırakıldı. Normalleşmenin başladığı ilk günde yurttaşlar işe gitmek için yollara düşerken İstanbul, Ankara ve İzmir’de trafik yoğunluğu oluştu. Şehirlerarası toplu ulaşım noktalarında hareketlilik arttı.

Diriliş postas gazetesi ”Şimdi Yunanistan düşünsün”. Türkiye, Libya ile 39 Kasım 2019’da imzaladığı Deniz Sınırları Yetki Mutabakatı için çok kritik günler yaşanıyor. Ankara, iki ülke arasında ortak sınır olarak belirlenen bölgeyi 24  parsele ayırdığını 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla duyurdu. Buna göre 16 ve 17 numaraları parseller Türkiye-Libya sınırını teşkil ediyor. Yaşanan gelişmeler bu bölgelerde hak iddia eden Atina’da korkuya sebep olurken ”en kötü senaryo” diye duyurdukları Girit’in güneyinde Türk araştırma gemilerinin çalışmalara başlamasında geri sayıma girildi.

Doğru haber gazetesi ”Kaos ekti isyan biçiyor”. Kurulduğu günden beri dünyanın her köşesinde savaş ve karışıklık çıkaran, bulduğu bütün yeraltı kaynaklarını ele geçirmek için her türlü kötülüğü yapan ABD, bugünlerde iç karışıklıklarla uğraşıyor. Kendi insanına bile acımayan kapitalist zihniyet, yüzyıllardır siyahilere uyguladığı ayrımın cezasını çekiyor. Amerika, ”Demokrasiyi getirmek adına” işgal ettiği ülkelerde gerçekleştirdiği yıkım ve öldürdüğü milyonlar, kimilerini şaşırtıyordu. Ancak ABD rejimi, demokrasiden neyi kastettiğini, siyahilere uyguladığı çifte standartla bir kez daha dünyaya gösterdi.

Evrensel gazetesi ”Yasak kalktı sokaklar hareketlendi”. 15 ildeki sokağa çıkma yasağının ve koronavirüsle mücadelede alınan tedbirlerin kaldırılmasıyla ülke genelinde sokaklar hareketlendi. İstanbul ve Ankara’da sabah saatlerinde trafik bazı noktalarda durma seviyesine geldi. İstanbul’da toplu taşımada özellikle metrobüste kalabalık oluştu, fiziki mesafe ortadan kalktı. Seyahat kısıtlamasının kalkmasıyla otogarlarda da yoğunluk yaşandı.

Birgün gazetesi Yasak kalktı sokaklar hareketlendi

”Ne yapsalar gizleyemiyorlar”. Salgının yarattığı ekonomik tahribatla ortaya çıkan geçim ve işsizlik sorunu iktidar tarafından geçiştirilmeye çalışılsa da devletin kendi ekranlarına yansıdı. Pandeminin görülmesinin ardından e-Devlet’in en çok kullanılan hizmetler bölümündeki 9 maddenin 5’ini salgınla ilgili konular oluşturdu. Bu 5 hizmetin 4’ü ise doğrudan geçim sorunu ve işsizlere dair. En çok kullanılan hizmetler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu ile Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulaması oldu.

Hürriyet gazetesi ”Başvurular başladı”. Birinci ve ikinci el konut kredilerine bugünden itibaren, taşıt ve sosyal hayat kredileri için ise 5 haziran tarihinden itibaren başvuru yapılabilecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut kredisi en fazla 750 bin lira, diğer şehirlerde 500 bin liraya kadar kullanılabilecek. Otomotivde yerli üretim sıfır araçlara aylık yüzde 0.49-0.69 faiz uygulanacak. İkinci el için 0.82 faizle kredi verilecek.

Karar gazetesi ”15 Ağustos’ta yüz tüze ders başı”. Yeni eğitim-öğretim yılına kadar okulların açılmayacağını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı, ödenen ücretlerin tartışıldığını özel okullar için yeni karar aldı. Buna göre, özel okullar 19 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edecek, 15 Ağustos’tan sonra üç haftadan az olmamak kaydıyla yüz yüze telafi eğitimi yapacak. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de 15 Haziran’dan itibaren açılacak. Öte yandan LGS’de soruları dağıtan görevliler cerrahi eldiven takacak, kitapçıklar iki gün sonra öğrenciye verilecek.

Milat gazetesi

”Piyasa canlanacak”. Kamu bankaları yeni normalde piyasanın ve ssoyal hayatın canlanması için dört yeni kredi paketini hayata geçiriyor. Hedef, salgın döneminde durağın hale gelen ekonomiye canlandırmak ve vatandaşın alım gücüne destek olmak. konut sektörü, ”Eşsiz fırsat” olarak nitelendirdikleri kampanyanın salgının etkilediği sektörde bahar havası estireceğini vurguladı.

Posta gazetesi ”Tarihi satış”. 2010 yılında İstanbul’da Sidar Şahin tarafından kurulan yerli oyun şirketi Peak, 1,8 milyar dolara dünyanın en büyük oyun firmalarından ABD’li Zynga’ya satıldı. Böylece Türkiye’den de ilk kez bir teknoloji girişimi, 1 milyar doların üzerinde bir rakamla satılmış oldu. Zynga bu satın alma karşılığında 900 milyon dolar nakit, 900 milyon dolar hisse verecek.

 

1 Haziran Gazete Özetleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522