Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Preply yabancıların en sevdiği Türk dizileri açıklandı

preply

Türk dizileri, yurt dışında son yıllarda çok ilgi görüyor. Yüzden fazla ülkede izlenen Türk dizileri, her yıl milyonlarca insan tarafından takip ediliyor. Peki yabancılar en çok hangi Türk dizilerini sevdi? Preply araştırması, Türk dizi sektörünün yurt dışında popüler olmayı başarmış yapımlarını ortaya koydu. 

Türkiye, ABD’den sonra en çok dizi ihraç eden ülke 

Türk dizileri, Balkanlar başta olmak üzere Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkelerinde ciddi ilgi görüyor. Dizi sektörü, özellikle 2000’li yıllarla birlikte özel kanalların atağa geçmesiyle popüler hale geldi. Günümüzde Türkiye, ABD’den sonra dünyada en çok dizi ihraç eden ülke konumuna geldi. Yapım şirketleri, yönetmenler ve çekim altyapısı artmasıyla birlikte her yıl onlarca yeni dizi TV ekranlarına geldi ve yurt dışında da büyük beğeni topladı. Türk dizileri aynı zamanda ekonomik anlamda da ülkeye büyük katkı sağladı. Yurt dışında, yüz milyonlarca kişiye ulaşan ve insanların favorisi haline gelen popüler diziler nelerdir?

Yurt dışında en çok izlenen Türk dizileri hangileri oldu?

Türk dizileri içinde, yurt dışında en çok izlenen yapımlar, aynı zamanda Türkiye’de de ses getirmiş yapımları kapsıyor. Liste şu şekilde:

  • Aşk-ı Memnu: Başrollerinde Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ ve Selçuk Yöntem’in yer aldığı 2008 yapımı dizi, yurtdışında en çok izlenen Türk dizisi olma ünvanına sahip.
  • Ezel: 2009 yılında ekranlarda yerini alan Ezel, Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da çok popüler oldu. Başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Yiğit Özşener gibi usta isimlerin yer aldığı dizi arkadaşları tarafından ihanete uğrayan Ömer’in yaşamını konu alıyordu.
  • Muhteşem Yüzyıl: Halit Ergenç’in başrolünde yer aldığı 2011 yapımı dizi, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşamını ve Hürrem Sultan’la olan ilişkisini konu alıyor. Saray yaşamını anlatan dizi, hem Türkiye’de hem de dünyada çok ses getirdi. Özelikle Hürrem Sultan karakterinin de diziye hazırlanırken yoğun Türkçe dersleri aldığı bilinmektedir.
  • Fatmagül’ün Suçu Ne: Beren Saat ve Engin Akyürek’in başrolde yer aldığı dram türündeki dizi, 2010 yılında çekildi. 
  • İçerde: 2016 yapımı İçerde dizisi de en çok izlenen Türk dizilerinden biri oldu. Çağatay Ulusoy ve Aras Bulut İynemli’nin başrollerinde yer aldığı dizi, polis ve mafya içindeki çekişmeyi anlatıyor.
  • Öyle Bir Geçer Zaman ki: 2011 yapımı diğer bir popüler dizi olan Öyle Bir Geçer Zaman ki’de Erkan Petekkaya, Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli rol alıyor. İstanbul’da bir ailenin yaşamını anlatan dizi, yurt dışında çok fazla ilgi gördü.
  • Gümüş: Gümüş dizisi, Ekrem Bora, Dilek Serbest ve Murat Onuk’un rol aldığı popüler dizilerden biri. 2005’te çekilen dizi yurt dışında çok fazla izlendi. Dizinin etkisiyle Arap ülkelerinde Türkçe ve Türk kültürüne ilgi uyandırmıştır.
  • Yaprak Dökümü: Bennu Yıldırımlar ve Gökçe Bahadır’ın rol aldığı Yaprak Dökümü dizisi 2006 yılında ekranlara geldi. Bir romandan uyarlanan dizi, İstanbul’da bir ailenin yaşamını konu alıyor. 

Dizilerle birlikte Türkçe öğrenmeye yönelik ilgi arttı.

Türk dizilerinin bu denli popüler olması beraberinde Türkçeye olan ilgiyi de artırdı. Avrupa, Orta Asya veya Latin Amerika gibi bölgelerde dahi, Türk dizilerini takip eden izleyiciler Türkçe öğrenmeye başladı. Araştırmaya ilişkin Online Türkçe Kursu platformu Preply analistleri, şu yorumları yaptı: “Türkiye’nin dünyanın en büyük dizi yapımcıları arasına girmesinin birçok önemli artısı vardır. Ekonomik olarak ciddi bir gelir var ancak daha da önemlisi kültürel nüfuz oldu. Türk dizileri, Türk kültürünü ve Türkçeyi milyonlarca yabancıya ulaştırmayı başardı. Bunun önemli yansımalarından biri de tabii ki Türkçe derslerine yönelik talebin artmasıdır. Online Türkçe dersleri  Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Almanya, ABD, Suudi Arabistan, Arjantin gibi birçok farklı ülkeden birçok öğrenci eğitim almaktadır. Türk dizileri izlerken dile aşina olan izleyiciler, konuşma becerisini geliştirmek için profesyonel Türkçe eğitmenleriyle pratik yapmaktadır. Google arama trendlerini de incelendiğimizde özellikle “Türkçe dersi” ve “Türkçe öğrenmek” kelimelerinin önceki yıllara göre daha çok aratıldığı görmekteyiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error code: 522